POLIȚIA CONSTANȚA - CU GLUGA PE FAȚĂ!

POLIȚIA CONSTANȚA - CU GLUGA PE FAȚĂ!(1672)


În nomenclatura de lucru a Poliției Constanța, hora continuă să reprezinte cea mai periculoasă sursă de atentate împotriva umanității...Ca și "bătuta" pe loc. De la cinci persoane în sus, toate incluse ad-hoc, hora "moldovinească" și geamparaua pot pune la pământ un oraș întreg! Mai mult, favorizează, datorită ritmului alert, "pandemia" de cartier...

Așa și-a justificat fostul ministru de Interne, unul dintre comicii vestiți ai PNL, decizia de a-l demite pe șeful Poliției Constanța, Dancu Constantin! Atenție, șters inițial și de pe lista cu cei propuși să fie avansați la gradul de general! A fost pedepsit pentru că nu a percutat la ordinul unei grupări influente! La rândul ei, deranjată de faptul că omul lor din interior nu este lăsat să își facă de cap!

Să vedeți cât de simplu poate fi mazilit un comandant incomod, care nu recunoaște statul paralel...În plină "pandemie", câțiva români au improvizat o horă mică, preț de câteva minute! Ca în bancurile cazone cu Moș Teacă, domnului Dancu i s-a reproșat că nu a fost suficient de vigilent și că nu a stopat din fașă hora cu pricina! Vine vorba horă...pentru că în realitate, acei oameni nu aveau cum să pună în pericol sănătatea și ordinea publică. 

Nu-ți trebuie prea multă minte ca să-ți dai seama că totul a fost cusut cu ață albă! Un soi de ambuscadă, care a funcționat doar câteva minute, timp suficient pentru a-l incrimina pe Dancu, pe motiv că nu i-a dispersat imediat pe amatorii de hore! Maniera în care a fost "lucrat" acesta merită a fi studiată în profunzime, în contextul în care postul de șef al Poliției Constanța a generat, în anii de după revoluție, dispute aprige și lipsite de scrupule! "Cafturile" de tot felul au fost dominante în lupta pentru șefie. Amintesc de episoadele derulate după debarcarea lui Arghiroiu.

Trebuie spus că în Poliția constănțeană, în anumite momente cruciale pentru ciolanul cu epoleți, anonimele au jucat un rol creativ deosebit de important. Prin intermediul lor, ies la iveală zoaiele ascunse ale unui sistem aflat de multă vreme în putrefacție. Cum s-ar spune, Poliția constănțeană a avut, în ultimii ani, o imagine proastă, fiind la mâna "sfinților" rămași în structurile M.I. Ei l-au "executat" și pe Constantin Dancu, netezindu-i drumul domnului Glugă la șefia IPJ Constanța!

Se repetă la infinit vechiul scenariu în care polițiștii constănțeni sunt marginalizați, fiindu-le impus din nou un șef din alt județ! Cu precădere, Brăila, veritabila pepinieră de cadre pentru IPJ Constanța, inaugurată, cu ani în urmă, de misteriosul brăilean Jipa... De la Cîrlig încoace, Dumnezeu să-l odihnească, au fost propulsați, în perioadele de interimat, tot felul de necunoscuți susținuți de "nucleul de sfinți" preluat de cel numit în fruntea Ministerului de Interne. Culmea, miniștrii au fost trimiși la plimbare, în timp ce secretarii de stat, șefuleții, au rămas pe funcțiile de pe care în realitate se trag sforile!

La Constanța, la nivel de județ, polițiștii autohtoni sunt varză din punct de vedere profesional?! Cel puțin, asta s-au străduit să dovedească "cadriștii" de la București! Și tot ei au găsit soluția redresării...L-au adus pe domnul Glugă, cotat de către unii ca fiind "specialistul" în probleme de Constanța! Se zice că domnia sa a acoperit toate interimatele de la IPJ-uri, dar mă tem că nu este suficient pentru o numire în calitatea de titular al postului de inspector șef la Constanța …

Cu nenumărate "interimate" la activ, domnul Glugă a fost asimilat inclusiv de natură la Constanța! Și dacă se punea de o rotire a cadrelor, sunt convins că tot Glugă ieșea șeful Poliției Județene Constanța! Chiar nu există polițiști la fel de bine pregătiți printre cadrele constănțene? Și Constantin Dancu a avut o prestație foarte bună ca inspector șef interimar! Pană a deranjat "persoane importante"! Și, atunci, i-au ticluit, ca pretext, o horă, ca să-l demită! După scandalul "Hora", s-a așternut liniștea în Ministerul de Interne și la Constanța. Inițial, s-au anunțat verificări la sânge! Ca intimidare...Apoi, Ministrul de Interne a fost schimbat din funcție .Chiar m-am mirat că PNL a schimbat foaia cu domnia sa! Că tot am intrat în politică, și Dancu nutrea simpatii liberale, dar cei care nu i-au dat la "gioale" au fost pesediștii! Inclusiv în perioada în care în fruntea M.I. se afla un om de-al lor!

Mă așteptam la o curățenie generală... Înainte ca aceasta să îngroape definitiv cazul Dancu și să lase cale liberă lui Glugă! Misiunea sa, una cât se poate de imposibilă, să curețe Constanța de interlopi...După ce i-a pus pe fugă pe interlopii din Brăila, că nu-mi explicam eu de ce sunt străzile pustii! Și cum ar putea fi rezolvată chestia asta? Pai, simplu. Ca mare șef și la Brăila, tare și Glugă, conduce două inspectorate în același timp, să facă, spuneam, un schimb de interlopi cu Constanța ! Am mai avut noi un preludiu de genul ăsta, dar, până la urmă, interlopii și-au păstrat pozițiile pe care le au în oraș!

Trist, dar adevărat, Poliția Constanța rămâne cu Gluga pe cap! Deja prin oraș circulă tot felul de zvonuri, cum că, anumite instituții s-ar putea muta cu sediul la...Brăila! Din câte îmi amintesc, ne-am mai confruntat cu astfel de comentarii! În ce privește Poliția, este de neînțeles pentru mine cum a ajuns Constanța să fie subordonată Poliției Brăila? În condițiile în care polițistii constănțeni au pus umărul la rezolvarea unor cazuri răsunătoare. Trei dintre ei au lucrat în dosarul FLOTA în perioada în care Traian Basescu era încă puternic și influent! Deci, cu consecințe...
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri