BANII NU ADUC FERICIREA...DAR CINE A ZIS CĂ ESTE FERICIT?

BANII NU ADUC FERICIREA...DAR CINE A ZIS CĂ ESTE FERICIT?(437)


Spunea Felicia Ovanesian că acceptă înalta funcție care i s-a oferit pe tavă, cu șervețel creponat în loc de butonieră, la Primăria Constanța! După unele fandoseli, s-a lăsat sedusă de Putere. A spus că acceptă! Nici nu știți prin câte emoții am trecut! Auzisem contrariul, chiar din gura lui Bobo, un apropiat al ei...Citez: “Băi, asta nu vrea nimic...A refuzat toate funcțiile!” A refuzat? Asta înseamnă că i s-au oferit înainte de alegeri! Nu vedeți ce bine funcționează mașinăria de demolat Chițac- Ovanesian!

Ce-i al lor, e al lor. Patru ani de zile s-au antrenat amândoi pentru urbanismul de clasa mondială. Ca să adulmeci bine o ruină valoroasă, trebuie să fii dotat cu simțuri ieșite din comun. Dacă te lasă virușii fără gust și miros, în mod deosebit, ești pierdut între o piatră funerară și una de la CFR, cu mirosul ei specific de produse petroliere...Și când spun “petroliere”, gândul îmi zboară la romanticul nostru petrolist miliardar, care cumpărase, la un moment dat, ruinele “Casei cu lei”...De ce? De chi-chi! Nu îl interesau pietrele. Ci doar...amintirile. Câtă pasiune pentru ruine într-un oraș-ruină!?

Și-acum o poveste SF. De câțiva ani încoace, nu se mai vinde nimănui nimic până când o clădire, un fost hotel sau mai multe, mă rog, nu sunt declarate ruine cu acte în regulă, fier vechi, democratule! Ba, chiar mai mult de atât, se intervine cu tehnici de ultimă oră pentru grăbirea procesului de ruginire. Degradarea obiectivului mult dorit de cei care și-au descoperit subit pasiunea, chipurile pentru problemele de urbanism, ca știință aparte. Demolatorii sunt prudenți. Ei își iau măsuri ca să nu se mai repete erorile comise pe întreaga durată a demolării Hotelului Continental. Ca să poată fi demolat, a fost declarat ruină și pericol în timpul unui cutremur, deși el era verde ca bradul! Și poate ar fi fost și astăzi. Aici se încheie povestea SF.

Mă întorc la Felicia zilelor noastre. La momentul în care a refuzat plata, pentru serviciile prestate! Toată lumea a început să o descânte ca să o lepede de vrăjeli. Unde s-a mai pomenit un astfel de gest în anul de grație 2021? Chiar nimic, nimic!? Păi, din nimic tot un nimic ramâne! Și, în fine, au convins-o și au întors-o din drum. A acceptat, la început, funcția de consilier onorific. Dar cu condiția de mai sus. Nu este pe măsura dumneaei o promovare cât un primar întreg, dar, repet, punea și ea o condiție: să nu fie plătită! Să nu fie remunerată, retribuită, achitată, recompensată!!! În fine, cum vă vine la gura! E ca din partea casei... Aici, trebuie să recunosc, Felicia ne-a stropit cu apă din mersul nebun al machinetei sale ciudate! Ne-a împroșcat de sus până jos cu noroi din fiecare baltă întâlnită în cale. Ne-a redus definitiv la tăcere...A punctat decisiv, încât, ne-a lăsat pe toți mască! Dați-mi un exemplu similar de sacrificiu suprem față de urbea noastră....Arătați-mi un barosan, unul măcar, care s-a întins pe burtă în fața Primăriei și a declarat că este gata să muncească voluntar pentru binele urbei noastre! Nici unul dintre candidați nu a avut curajul sa treacă în programul său electoral o frază de genul “Sunt gata să muncesc pentru orașul meu iubit, Constanța, fără nici o pretenție financiară...Mă dedic mocca orașului meu natal!” Vă spun eu, câștiga alegerile fără să respire…

Felicia nu a vrut să-i dea peste mână lui Chițac, ca să nu încalce înțelegerile dintre ei și să nu-i deterioreze ceasul de navigație, care nu suna pe post de deșteptător...Dar, când a prins momentul, i-a spart pe toți la nas! Felicia, acceptând să fie onorifică, dar fără salar sau alte privilegii! De regulă, cei care câștigau postul de primar începeau, la timpul ăsta, sa emită tot felul de pretenții, de la biroul de lux marca Babu, la avantaje pe măsura dimensiunilor nesimțirii pesediste moștenite din prima zi. Și, desigur, retribuții aberante, înainte să fi făcut ceva pentru oraș…Și vine Felicia, suavă ca o garofiță, și îi uimește pe toți șmecherii cu o declarație șoc, munca fără bani!

Aud că cei din armata de bagatori de seamă aflați în solda primarului Chițac au salarii de-a dreptul sfidătoare, ca să nu le spun și eu cum la numesc alții...În comparație cu oamenii muncii constănțeni, sume incredibile care sfidează pe toată lumea! Înțeleg că dumnealor, cocoțați pe avantaje foarte mari și neonorifice, nu au nici o jenă că sunt plătiți cu sume care sfidează, ca simpli bugetari, saracia-n care se zbate orașul...Dar să nu le fie jenă chiar deloc de colega lor, onorifica Felicia. Când ai un asemenea exemplu personal în colectivul în care lucrezi, te prezinți la Chițac și îi spui: “Domnule primar, curg zdrențele de pe mine!” Înțelegeți, domnilor? Față de gestul suprem al Feliciei, care nu vrea să fie retibuită nici măcar onorific, trebuie să manifestați o formă de adeziune și de respect. Măcar formal.

Între timp, Felicia Ovanesian a urcat treptele absolutului în ierarhia Primăriei Constanța, fiind numită city manager. Sigur, între Felicia și cei care cultivau tufe de Veneția în Primăria Constanța există unele mari diferențe. Prima: Felicia știe multă carte. Ei, bine, fie și numai din acest punct de vedere, trebuia trecută printr-un examen sau concurs...Poate l-o fi și dat, nu știm...Cu concurs, nu te doare capul!

Ca întotdeauna, pun și eu o întrebare. După promovarea asta mare, mare, city manager, cum se zice, tot...tot fără salariu!? Chiar nimic, nimic? Mă miram eu de ce primarul Chițac s-a grăbit să-și mai aducă încă un consilier, de pe la o televiziune, deci cu pretenții bănești serioase de vedetă!

Nici Felicia nu a mai fost ca la început...Fiind vorba de un salariu mare, ca și “foncția”, foncție, nu a mai refuzat a doua ofertă a primarului. Cât crezi că o să mai ducă Primăria Constanța în spate dezmățul consilierilor, declanșat de Vergil Chițac? Noi ne zbatem să supraviețuim în condiții de austeritate, și domnul Chițac pune la bătaie noi racolări de personal din pepiniera PSD!

De unde plătește domnia sa sume nelimitate pentru angajarea unor directori din categoria Cattani? Banii nu aduc fericirea! Dar cine a zis că este fericit?
 
jooble.org