JURILOVCA - MAI APROAPE DE STELE

JURILOVCA - MAI APROAPE DE STELE(1848)


Ca peste tot în Delta Dunării, există și la Jurilovca un loc misterios, unde se țes povestiri dintre cele mai frumoase, unde se petrec întâmplări dintre cele mai ciudate, dar nu în măsură să te sperie, ba, dimpotrivă, sunt parcă făcute să te atragă. Nu sunt povești pescărești în care să se vorbească despre monștrii care au băgat frica în localnici. Locul, ca orice loc misterios, nu este marcat pe nici o hartă din lume. Ca atare, dacă nu sunt trasate frontiere, nu ai cum să te rătăcești. Cei care au adresa în cap o țin doar pentru ei. Noaptea, la locul știut, se încarcă cu energie pozitivă. Ăsta este primul punct de interes major. Energia pozitivă.

Așa este denumit de către localnici un fenomen doar de ei știut. Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, trebuie să mergi pănă acolo. Doar noaptea, pentru că sunt două spectacole în natură. Două sunt. Dacă nu cunoști drumul, e destul de dificil cu orientarea în spațiu. Puțin a lipsit să nu ne răsturnăm în albia adâncă a unui lac! Nu există nici un indicator! Nu există ele în unele orașe ale patriei, darmite în acest mic deșert, dacă judecăm după nisipul de pe ghete! Noroc că suntem încălțați cu ghete! Sunt atâtea labirinturi! Pesemne cineva a vrut să le facă în ciudă navigatorilor plecați în căutarea lânei de aur!

Aici ai senzația stranie că peisajul se schimbă singur la comanda cuiva doar ca să te dezorienteze. Nu poartă nici măcar un nume, ca marea majoritate a zonelor misterioase trecute din reflex în dosarele X. Lipsa unei identități stimulează și mai mult curiozitatea celui care se oprește în Jurilovca.

Ca să ajungi aici, în punctul X din Jurilovca, trebuie să ai noroc. Și norocul nostru se cheamă ANFISA. Doamna Anfisa, gazda noastră din Jurilovca, femeia care, cu leacurile ei, i-a salvat viața fiului unui general rus. Ca și noi, tânărul, un om foarte bogat, a avut noroc că a bătut exact la poarta salvatoare, fiind foarte bolnav. Norocul ne-a surâs și nouă la întoarcerea în Jurilovca. De cum am intrat pe poarta casei sale, Anfisa ne-a anunțat că, la miezul nopții, vom merge cu ea într-un loc special.Fiind și noaptea care preceda sărbătoarea Sfintei Paraschiva, m-am gândit că e vorba și de vreun ceremonial religios.

Am plecat la miezul nopții, după cum e regula locurilor încărcate de mister. Pe fondul unui început de furtună, am parcurs în noapte un traseu spectaculos inspirat parcă din filmul “Avatar". Fiind noapte de-a binelea, ne-a fost aproape imposibil să identificăm formele de relief parcurse. Când urcam, când coboram, când intram, când ieșeam din ceață, puțin amețiți și, de acum, puțin speriați. La un moment dat, am crezut că suntem depășiți de personajele ciudate din “Avatar”.

Unde mergem noi, la miezul nopții, prin sălbăticia asta? Cu discul de ambreiaj în pioneze, mașina de teren a lui Sorin Ovidiu Bălan reușește “să țină aproape”. Cealaltă, care ne însoțește, avea să rămână împotmolită în noroi, fiind abandonată până a doua zi. Am ajuns. Din cauza vântului foarte puternic, abia ne țineam pe picioare. Anfisa ne urcă pe un dâmb și ne anunță că ne aflăm în locul cel mai apropiat de stele, de pe pământ. Nicăieri în lume, indiferent la ce înălțime te afli, nu trăiești cu teama că pică cerul pe tine... Dacă întinzi mâna spre cer, desigur și sub efectul povestirilor spuse de Anfisa pe drum, ai senzația că atingi una dintre stele. Cu puțină imaginație, o poți desprinde de pe cer preț de câteva secunde. Suficient cât să o pui lângă inima ta…

În ciuda vântului care bătea cu neobrăzare, am avut noroc de un cer senin. Iar pe cer, cum să vă spun, un spectacol stelar cum nu am văzut niciodată în viața mea! Parcă se adunaseră acolo, la comanda cuiva, toate stelele de pe cer! Carul mare se întrecea cu carul mic, grupuri de stele plasate ca într-un dans tematic, hora stelelor, coronițe de stele... Stelele mai mici jucau rolul unor licurici. O veritabilă galaxie stelară.

În acele momente feerice, am recunoscut licuricii care au însoțit trenul regal, în ultima sa cursă, până la Curtea de Argeș. Dacă tot am ajuns mai iute decât vântul la Curtea de Argeș, am căutat steaua lui Sever, un amic ce s-a dăruit pădurilor. Și unde credeți că l-am găsit? Acolo, unde i-a plăcut lui întotdeauna să stea. În pădure. Dar, de data aceasta, într-o pădure de stele. Dumnezeu să-l odihnească! Am continuat să-mi caut prietenii care, anul acesta, s-au unde grăbit să prindă constelația stelară. În ciuda faptului că, stând pe locul indicat de Anfisa, m-am încărcat cu energie pozitivă, tot am vărsat o lacrimă în amintirea celor care nu mai sunt…

Spectacolul stelar de la Jurilovca m-a făcut să regret că nu sunt cititor în stele. Acolo se află multe din tainele puterii cu care Anfisa, rusoaica, vindecă oamenii aflați în situații critice. Tot acolo, printre milioanele de stele, se găsește elixirul tinereții fără bătrânețe.

Cu toată energia pozitivă cu care ne-am încărcat, nu am reușit să scoatem cealaltă mașină din groapa în care intrase până la jumătatea portierelor. La ora 2 noaptea, am plecat spre Constanța. De curiozitate, am privit cerul Spre surprinderea mea, la “Două cantoane”, nu mai era nici o stea! Toată suflarea stelară se afla la Jurilovca!

Noapte bună, dragă Anfisa...și îți mulțumim pentru darul făcut la  "CONSTELAȚIE" !
jooble.org