Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
Deputat Focșa: Corupția ucide!

Deputat Focșa: Corupția ucide!(1217)


În ultima vreme am avut parte de multe evenimente cu impact emoțional. Cel mai grav este cel petrecut la Crevedia, cu aceea stație GPL. Stațiile la început au fost destinate pentru încărcarea buteliilor, dar peste noapte au trecut și la alimentarea automobilelor. Asta era menirea a 90 la sută dintre stații, să lucreze cu butan, nu cu propan.

Dar la noi se eludează în veselie legile pentru că politicul comandă.Ca să pricepi cum stă cestiunea ai nevoie de comprese cu apă rece și gheață. Golanii din guvern și parlament își văd însă liniștiți de treabă. Cu mici excepții, de aceea merită evidențiate, cum este cazul deputatului constănțean Dumitru Viorel Focșa.

Acesta a pus nu mai puțin de patru întrebări autorităților.

 

Prima domnului Ionel-Emanuel Oproiu, Inspector de stat șef adjunct cu atribuții de Inspector de Stat Șef la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalațiilor de ridicat. Mai ales că recenta tragedie de la Crevedia a demonstrat încă o dată complicitatea criminală între diversele instituții ale statului în ceea ce privește nu numai eludara legilor și fraudarea banului public, ci și cum politicieni dominați de instincte meschine, sunt gata să pună în pericol viața românilor, doar pentru a putea fura liniștiți.

Autoritatea chestionată de parlamentarul constănțean a fost rugată să precizeze câte unități, similare cu cea de la Crevedia, există în România, apoi care este numărul total de instalații industriale care utilizează GPL și câte dintre acestea dețin avize ISCIR, care este intervalul de monitorizare și inspecție pentru acestea.

Deputatul Focșa s-a mai interesat care este numărul total de rezervoare GPL comercializate în România în ultimii trei ani și câte dintre acestea sunt noi și câte second-hand. Peste 90 % din stațiile GPL din zonele rurale funcționează ca să alimenteze buteliile casnice care de cele mai multe ori sut foarte vechi și aau fost construite pentru a funcționa cu butan. Mai ales că butanul nu are presiunea GPL-ului Autogaz care este un amestec de butan cu propan la o presiune mult mai mare.

Interesant de aflat și câte astfel de stații din zonele rurale ale României au fost autorizate de ISCIR în ultimii trei ani, câte controale și câte autorizații au fost retrase.

 

A doua întrebare a pus-o domnului Dan-Paul Iamandi, inspector general al Inspectoratul Genral pentru situații de urgență. Este o instituție cu rol esențal în ceea ce privește explotareaîn siguranță a sistemelor GPL, Printre chestiunile interpelate se află cea referitoaare la câte instalații GPL de uz casnic cu rezervoare de propan de la 990 litri la 5000 de litri se află în țară și câte dintre acestea nu au aviz ISU și mai ales unde se regăsesc. Sigur se cuvine de lămurit și câte astfel de stații din zonele rurale au fost autorizate de ISU în ultimii trei ani, câte controale au fosst efectuate, câte autorizații au fost retrase și în ce locații.

Cum la noi în țară sistemul de sănătate este mort, nu putem emite pretenții de la nesimțiții care-l conduc. Noi am vazut chiar și de la distanță cam ce se întâmplă la noi acasă. Întâmplarea cu patronul turc de brutărie caruia i se tăiase gazul și a folosit tot GPL, pare de domeniul fantasticului, dar nu cred ca este. Are legătură cu "combustibilii fosili" sută la sută. E advărat și că nimeni nu poate programa o explozie sau un accident rutier. Degeaba ne revoltăm!

Deocamdată se vede că victimele sunt intimidate, vizavi de cei care-au produs drame și care sunt favorizați. De aceea o pertinentă întrebare a fost adresată prof.univ.dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, întrebat de Dumitru Viorel Focșa de numărul de paturi pentru marii arși din spitale. Asta pentru că în ciuda promisiunilor la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, una dintre cele mai mari tragedii ale României post-decembriste, nu a fost construit nici un centru pentru tratarea marilor arși, în ciuda sutelor de declarații și promisiuni din campania electorală.

Suntem confuzi când stabilim câte paturi pentru marii arși se regăsesc și unde sunt distribuite acestea, defalcat, pe fiecare unitate spitalicească. Deputatul Focșa îi cere explicații potrivit unui ordin de ministru din mai 2017, aflat în vigoare, paturile pentru marii arși sunt doar în centrele de arși, centre pe care însă România nu le-a construit. De aflat și câte cazuri de severitate medie și mar, în ultimii 8 ani, au necesitat îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și ulterior, servicii de recuperare medicală specializată au fost înregistrate în România.

În fine în ultima întrebare este vizată doamna Alina-Ștefania Gorghiu, ministrul Justiției, interpelată pe constatarea vizibilă și din avion că traficul de droguri a scăpat de sub control. De fapt, se pare că acesta nu a fost niciodată sub control. Și asta de de ieri, de azi, ci de zeci de ani, pentru că nu avem nici o mare captură, nici un mare distribuitor de droguri nu a fost prins și condamnat, ci doar mici redistribuitori și consumatori.

Este de notorietate cum chiar în zona Centrului Vechi din București, dealerii activează liniștiți. avem de-a face în domeniu cu condamnări minime ori cu suspendare, procese tărăgănate până la prescrierea faptelor, mai ales în cazuri celebre de politicieni, oameni de afaceri și beizadelele lor. Nu știm câte dosare pentru trafic de droguri au fost înregistrate între anii 2013-2020 defalcat, pentru fiecare an în parte și pentru fiecare tip de substanță. Sau câte dintre dosarele de care aminteam mai sus s-au finalizat prin NUP, prin pedepse cu suspendare ori prin prescriere, de falcat, pe fiecare an în parte și pe fiecare tip de decizie solicitat sau în cât dosare din perioada solicitată s-au înregistrat și accidente auto, inclusiv cu decese, violențe, crime sau violuri. Q.e.d.

 

Să vedem și răspunsurile primite. Le vom analiza cu maximă atenție, ca de obicei

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri