Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Simboluri monocrome: expoziție dedicată spiritualității bizantine la Basarabi-Murfatlar

Simboluri monocrome: expoziție dedicată spiritualității bizantine la Basarabi-Murfatlar(230)


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, vă invită la vernisajul expoziției

SIMBOLURI MONOCROME: BASARABI - MURFATLAR,

vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, la Casa de Cultură Murfatlar.

În manifestările determinate de spiritul religios, oamenii au utilizat semne grafice, încărcate de semnificația mesajului personal sau colectiv. Ei au continuat să le folosească și după ce au fost create sistemele de scriere, deoarece simbolurile depășesc limitele acestora în comunicarea cu semenii ori cu divinitatea. În creta moale a pereților monumentului rupestru de la Basarabi-Murfatlar sunt îmbinate cele două forme de exprimare, conturându-se astfel o imagine complexă a vieții spirituale a locuitorilor așezământului monahal, dar și a comunităților din care făceau parte.

Complexul de bisericuțe, chilii, locuințe și morminte, descoperit în anul 1957, pe o pantă a dealului Tibișir (loc. Murfatlar, jud. Constanța), a funcționat, conform opiniei specialiștilor, într-un interval ce cuprinde secolele IX-XI d.Hr., cercetările mai recente restrângând perioada la secolul al X-lea d.Hr. Se presupune că aici a existat unul dintre centrele monahale dobrogene importante, unde s-au retras călugări practicanți ai creștinismului bizantin, reflectat în arhitectură și în inciziile ce au rezistat până astăzi.

Expoziția adună fotografii alb-negru executate de către specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în diferite stadii de cercetare a monumentului. Aceste fotografii reprezintă o invitație la descifrarea mesajelor, sentimentelor și gândirii religioase transmise peste vreme sub forma unor simboluri monocrome.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri