DACĂ DORIŢI SĂ CUMPĂRAŢI. Licitaţiile lunii mai aduc un Andreescu de aproape 200.000 de euro

DACĂ DORIŢI SĂ CUMPĂRAŢI. Licitaţiile lunii mai aduc un Andreescu de aproape 200.000 de euro(970)


Sesiunea de licitații organizată, în Bucureşti, de Casa “Artmark”, în perioada 14-15 mai, la Casa Doina şi la Hilton Athenee Palace, aduce în prim-planul pieţei de artă cei mai valoroşi pictori români: Ştefan Luchian, autorul recentului record pentru cel mai bine vândut tablou din România (opera „Două fete”, adjudecată cu 300.000 de euro!), Nicolae Grigorescu, cel mai bine vândut pictor în România (opt poziții din „Top 10 - Cele mai bine vândute tablouri din România” sunt ocupate de Nicolae Grigorescu!) şi Ioan Andreescu, un pictor rar pe piaţa de artă internă, a cărui operă „Ulcică cu flori de câmp“ îl propulsa pe autor în topul celor mai valoroşi pictori români (135.000 de euro), în mai 2011. Sesiunea este precedată de expoziții organizate la București, Focșani și Sfântu Gheorghe.

Dar să nu ignorăm faptul (- certitudine) că şi în Constanţa sunt importanţi colecţionari de artă, ceea ce explică succesul sesiunilor de licitaţie organizate la malul mării, în ultimii ani. De asemenea, sunt şi mult mai mulţi constănţeni iubitori de artă, pur şi simplu! Aceştia pot fi interesaţi fie de licitaţiile de la mijlocul acestei luni, fie, respectiv, de expoziţiile care le precedă, în mod deja tradiţional.

Artă orientală, bijuterii, ceasuri, argintărie, dar mai ales Vechi Maeştri Români

Începând de pe 8 mai, iubitorii de artă, din București şi din restul ţării, pot vizita, la Palatul Cesianu-Racoviță, Expoziția lunii mai a “Artmark”. Cu ocazia noii serii de licitații, care se vor desfășura în zilele de marți, 14 mai (Licitația de Orientalism şi Licitația de Bijuterii și Ceasuri de Colecție), ambele la Casa Doina și miercuri, 15 mai (Licitația “Vechi Maeștri ai Artei Românești, inclusiv o secvenţă din colecţia compozitorului Aurel Stroe, şi Licitația de Opere în Argint), la Hilton Athenee Palace, “Artmark” propune o paletă variată, de peste 300 de obiecte de artă și, implicit, de colecție.

Piesa centrală: “Ulcică cu flori de câmp”, a lui Ioan Andreescu

Una dintre piesele centrale ale licitației dedicate Vechilor Maeștri o reprezintă capodopera lui Ioan Andreescu, „Ulcică cu flori de câmp“(valoare estimativă: 100.000 - 200.000 euro!). Capodoperă a primei perioade de creație a lui Andreescu, care precede etapa franceză, tabloul a aparținut impresionantei colecții a lui Scarlat Yarka (1846 - 1915), avocat şi procuror la Curtea de Conturi din București. Operele pictate de Andreescu, aflate în posesia lui Yarca, compuneau cea mai însemnată colecție de picturi ale artistului, aflate în afara familiei Dobrescu (numele adevărat al lui Andreescu!).

În expozițiile dedicate artistului, operele din colecția Yarka sunt mereu foarte bine prezentate, atât în presă, cât și în cataloage și monografii. În 1924, opera a fost prezentată publicului European, pentru prima oară, fiind una dintre cele cinci opere, semnate Andreescu, prezente la cea de-a XIV-a Expoziție Internațională de Artă de la Veneția. Capodopera lui Andreescu a făcut, ulterior, parte din colecția doctorului Gheorghe Stroe, medic al pictorului Ion Theodorescu-Sion, respectiv din colecţia compozitorului Aurel Stroe, laureat al Premiului “Herder”.
 
jooble.org