3 zile de teatru, cu TANȚA și COSTEL, la Medgidia!

3 zile de teatru, cu TANȚA și COSTEL, la Medgidia!(1365)


În ultimii ani, teatrul pentru tineret a supraviețuit datorită omului de afaceri Nicușor Năstase, patronul de la VOX MARIS, din Costinești. Cu o generozitate ieșită din comun, în fiecare an, în luna septembrie, VOX MARIS devenea, timp de câteva zile, cea mai mare scenă din sud-estul Europei și din întreaga Românie! “Gala tânărului actor” se înscrie, ca un punct de reper, în biografia atât de agitată, dar de maximă calitate, a manifestărilor de acest gen din țara noastră. Atîtea câte au mai rămas. Datorită lui Nicușor Năstase, festivalul a avut o continuitate benefică și a crescut din punct de vedere calitativ. Înainte de orice, a făcut un efort material pentru ca “teatrul pentru tineret” să nu dispară. Am participat și eu la două ediții găzduite de VOX MARIS. Nici nu știți cum e să stai alături de celebritățile scenei românești și să ai șansa de a viziona piese de teatru dintre cele mai diverse, cu distribuții în care pe lângă tinerii actori se strecoară și mari vedete…

Deși Medgidia nu este VOX MARIS, iar Valentin Vrabie nu are forța financiară a lui Năstase, aici, teatrul este respectat și tratat așa cum se cuvine! De regulă, atunci când vine vorba de teatru, în general, de cultură sau de sport, politicienii strâmbă din nas și fac tot ceea ce le stă în putință ca să bage bețe în roate! Cu consilieri cu mentalitatea unui anume domn Butnaru, oare poate fi catalogat drept “domn” unul care întoarce frecvent spatele sportivilor și artiștilor?, Medgidia riscă să se transforme într-o pârloagă a inculturii! Butnaru a devenit un fel de jupân care nu suportă să fie deranjat! L-am sunat, într-o zi, ca să-i cer părerea,în calitatea sa de consilier local, într-o chestiune socială, și dumnealui mi-a spus iritat la culme că este în concediu! Poate că păzea mustul!

Din punct de vedere cultural, Valentin Vrabie rămâne perfect apolitic. El face doar politica scenei. Și bazele politicii scenei sunt puse de actori, artiști emeriți, regizori, scenariști etc. Primarul este pilonul principal al scenei. Veriga de bază. Sufletul. Atenție, nu gazda unei manifestări, cum se spune adeseori foarte simplist. El asigură suportul material, sufletesc, respectul, fuziunea dintre cei de pe scenă și spectatori. Într-un cuvânt, cadrul corespunzător. Nu trebuie să fii neapărat un critic de artă sau mai știu eu ce altceva ca să protejezi cultura, să o ajuți să nu dispară, să o susții. În condițiile de cruntă austeritate de astăzi, primul lucru important este să vrei să faci ceva pentru diverse arii de activitate.

Faptul că Medgidia găzduiește un festival național de teatru spune foarte mult despre preocupările primarului și ale colaboratorilor săi. Mai ales dacă reamintim și celelalte manifestări care au îmbogățit de la an la an portofoliul cultural al municipiului Medgidia.

“Tanța și Costel” reprezintă pentru medgidieni mult mai mult decât un festival de teatru. În timp, Tanța și Costel, două personaje îndrăgite de popor, creația inegalabilă a scriitorului Ion Băieșu, au devenit mai mult decât celebre. Ca și orașul Medgidia. A fost o șansă pentru Medgidia faptul că Ion Băieșu a iubit și el aceste locuri. Aceeași șansă o are acum primarul Vrabie! Să protejeze în continuare Cultura și valorile din Medgidia!

Am și eu o întrebare. Oare merită consilierul Butnaru ca, scuzați cacofonia, cârciuma lui să poarte numele de “Tanța și Costel”? Mai ales, în aceste zile, când la Medgidia se desfășoară cel mai important festival de teatru din țară!

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri