„Exponatul lunii” la ART SAFARI - „Cimitir tătăresc la Balcic”- Nicolae Dărăscu

„Exponatul lunii” la ART SAFARI - „Cimitir tătăresc la Balcic”- Nicolae Dărăscu(140)


„Cimitir tătăresc la Balcic” de Nicolae Dărăscu(18 februarie 1883 – 4 august 1959) este una din „piesele de rezistență”  ale Muzeului de Artă Constanța.

 

În fiecare lună prezentăm o lucrare ce face parte din expoziția ART SAFARI, care s-a deschis pe 8 martie 2024 la Palatul Dacia București.


„Printre artiștii noștri din generația mijlocie, dl. N. Dărăscu a trecut întotdeauna drept unul dintre reprezentanții cei mai credincioși ai impresionismului. Clasificarea aceasta, cu care critica l-a onorat încă de acum mai bine de cincisprezece ani, a și făcut ca numele său să fie foarte des asociat cu acela al d-lui J. Steriadi, însă unul din pictorii care, în arta noastră, au adus cu mai multă stăruință viziunea de lumină și de jocuri străvezii de atmosferă a picturii franceze de după Claude Monet.” (Alexandru Busuiocean, Scrieri despre artă, Editura Meridiane, București, 1980, p. 154)

 

„Dl. Dărăscu alterna astfel adeseori două moduri de a vedea esențial deosebite. Unul vorbea despre începuturile sale legate de mirajul impresionist; celălalt vestea alte drumuri, mai energic ancorate în concret și îndreptate către un sens mai plastic al picturii. Între aceste două feluri de a vedea era posibilă însă și sinteza care, rezumând experiența artistului, să răspundă mai adânc temperamentului său. Sinteza aceasta ne-a fost oferită în expoziția cu totul remarcabilă pe care pictorul a prezentat-o de curând la Fundația Dalles.(Alexandru Busuioceanu, Scrieri despre artă, Editura Meridiane, București, 1980, p. 155)
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri