Albumul

Albumul "Regalitatea și Marea", de dr. Doina Păuleanu, lansat la Muzeul Cotroceni(792)


Albumul "Regalitatea și Marea", semnat de dr. Doina Păuleanu, un volum care se referă exclusiv la regele Carol I și regina Elisabeta și se concentrează în jurul proiectului de a moderniza Dobrogea și, implicit, Constanța, a fost lansat marți seară la Muzeul Național Cotroceni.

Scriitorul Andrei Pleșu, care a mărturisit că a întâlnit-o pe autoare, în urmă cu 50 de ani, în timpul studiilor universitare, a apreciat că "reușita principală a cărții este aceea că nu este doar un text, dar și un obiect frumos, realizat la un nivel maxim de profesionalism, savantă și frumoasă, temeinică și fermecătoare".

În opinia lui Pleșu, cartea, "un omagiu adus lui Carol I, un personaj fără de care România n-ar fi existat", este "o istorie a Dobrogei, după ce aceasta a fost recuperată de statul român, după cucerirea independenței", o lucrare "cu trimiteri geopolitice extrem de actuale", realizată cu "o competență antropologică".

"Au trecut pe acolo Delavrancea, Vlahuță, Caragiale, Eminescu însuși și chiar Hans Christian Andersen", a spus scriitorul.

Directorul Muzeului Național Cotroceni, Cristina Verona Tobi, a menționat că evenimentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la înființarea instituției gazdă, de-a lungul timpului aceasta organizând numeroase acțiuni dedicate regalității. Ea a sugerat că, în perspectiva alegerilor locale, aceia care își doresc în viitor să conducă regiunea ilustrată în carte să citească lucrarea dr. Doina Păuleanu.

La eveniment a fost prezent și consilierul pe educație și cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, cea care a elogiat personalitatea autoarei albumului, precum și Anca Ivașcu — redactor-șef al editurii, care a evidențiat bogatul material documentar al lucrării — cărți, gravuri, note de călătorie. "Autoarea te face să te întorci în timp, să retrăiești acolo", a spus Ivașcu, menționând că din carte reiese "lecția reperului respectului interetnic impus de regele Carol I".

Autoarea a mărturisit că lucrarea vine în suita altor lucrări de antropologie locală, că a pornit de la ideea că revenirea Dobrogei la patria mamă a fost foarte dorită de Carol I, care considera că este foarte important ca țara să aibă ieșire la mare, "un proiect de țară a cărui grandoare nu va mai putea probabil să fie egalat".

"Vorbesc, în acest volum, despre tot ce s-a întâmplat în Constanța, în Dobrogea, din punct de vedere al investițiilor, prin deciziile Regelui, ale Guvernului și ale prefecților care s-au succedat: catedrală, Moscheea Carol I, faleza, Cuibul Reginei. Cu alte cuvinte, despre planurile lui Carol I legate de dezvoltarea și de sincronizarea Constanței, a Dobrogei cu valorile europene", declară autoarea.

Director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", București, secția "Istoria și Teoria Artei", promoția 1971. Este doctor în istorie și a publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie și management cultural.

Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și Editura Monitorul Oficial.

Sursa: Agerpres
jooble.org