Deputat Focșa: Corb la corb nu-și scoate ochii. Până când?

Deputat Focșa: Corb la corb nu-și scoate ochii. Până când?(1203)


Adio, SUVERANITATE în UE. Din 22 noiembrie, pe seară, s-a dat „Liber!” la o politică abuzivă, totalitară, din partea statelor influente prin eliminarea dreptului de VETO în Parlamentul European.


Pentru necunoscători, asta înseamnă suprimarea dreptului de stat suveran, iar cei de la USR (Renew) au votat PENTRU, în timp ce ai noștri de la PSD, PNL sau Tomac cu Băsescu de la PMP s-au abținut. Doar Christian Terheş s-a opus.


De aceea vocea românilor, deputatul Dumitru Viorel Focșa, se întreabă pe bună dreptate ce pârghie eficientă mai rămâne la îndemâna României și altor state mai puțin influente, în situații în care interesele noastre ar cere să putem bloca o anume decizie, chiar luată de majoritatea membrilor.


Mai exact cum am putea bloca traseul spre federalizarea Uniunii Europene – tendință tot mai evidentă – dacă renunțăm la dreptul de veto. Ministrul german de externe cerea, de prin luna iunie "... dreptul de veto al statelor UE să fie retras, mai ales în cazuri speciale precum probleme de politică externă, securitate și fiscalitate. Parlamentul și Comisia Europeană nu pot fi lăsate să crească și să devină tot mai mari”, spunea Baerbock la o întâlnire a miniștrilor de externe și alți reprezentanți ai UE și academicieni și pe 3 noiembrie, la Berlin. „Trebuie să luăm decizii curajoase. Subiectul extinderii Uniunii Europene, la care țări ca Ucraina și statele din Balcanii de Vest doresc să adere, înainte de un summit crucial cu liderii UE programat pentru luna următoare la Bruxelles."


Asta era! Ucraina să poată să-și facă de cap cu minoritățile fără ca statele afectate, precum România, Polonia și Ungaria să se mai poată opune, căci asta era dreptul de veto, să ai acordul fiecărui stat membru.

Vorba parlamentarului FOCȘA, asta ne sună nașpa. Cineva schimbă regulile în timpul jocului. România "a beneficiat" de alte condiții de aderare, pe când Ucraina are liber la o politică de asimilare forțată a minorităților. Nimeni nu răspunde dacă vor mai fi garantate drepturile omului și statul de drept în Ucraina.


Cu 291 voturi "Pentru" față de 274 "Împotrivă" și 44 "Abțineri", s-a votat eliminarea dreptului de VETO în Parlamentul European. Stai și te crucești, nu alta. S-a modificat și greutatea votului in Consiliul European, unde până acum erau nevoie de 15 voturi din 27 de state membre cu condiția ca populația celor 15 state să cuprindă 65% din populația Europei, acum pragul fiind redus la 50%.


Eliminarea, aproape completă a dreptului de veto, în 65 de situații așa cum a trecut această propunere, conduce către încălcarea Constituției statelor membre mai puțin influente, ducând la crearea unui Super-Stat Distopic în locul unei Uniuni, iar statele slabe vor fi coborâte la nivelul de regiuni defavorizate.


„Cu un fals pretext, precum eliminarea birocrației, am instalat o Himalaya a ipocriziei în această Uniune care se vrea democratică.”, a declarat Jacek Saryusz-Wolski membru al Parlamentului European din aripa European Conservatives and Reformists, (ECR) din Polonia.


Raportul va fi discutat în Consiliul Miniștrilor de Externe ai statelor membre în data de 12 decembrie. Până și Slovacia, Ungaria și Polonia(chiar prin Donald Tusk, de altfel cam progresist dacă-l comparăm cu ai lui conaționali de la ECR) s-au opus vehement la renunțarea suveranității statelor membre.


De la București nu am auzit nici o vorbă, barem șoptită, de cineva din partea celor 3 partide progresiste, de la noi. Ce s-a votat miercuri seara în Parlamentul European asupra raportului Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) aduce grave modificări ale tratatelor UE. Documentul are în vedere, printre altele, transferul mai multor competențe ale statelor membre la nivelul UE.


Între principalele modificări propuse se numără renunțarea la principiul unanimității la voturile din cadrul Consiliului UE în 65 de domenii și transferul de competențe de la statele membre la nivelul UE, inclusiv crearea a două noi competențe exclusive ale UE în domeniul protecției mediului și al biodiversității și o extindere semnificativă a competențelor partajate care ar acoperi șapte noi domenii: politica externă și de securitate, protecția frontierelor, sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația.


Raportul prevede, de asemenea, simplificarea procedurii de suspendare a drepturilor acelor state membre care încalcă "valorile UE", cum ar fi statul de drept, democrația, libertatea, drepturile omului sau egalitatea.


Dumitru Viorel Focșa ne atrage atenția că din cele 44 de voturi la ABȚINERE, 24 au fost ale României: 14 de la PPE (10 PNL+2 PMP) și 10 de la Alianța Progresiştilor Socialiști și Democrați de la PSD. Aceștia 24 nu sunt cu nimic mai buni decât cei 8 trădători de la USR sau Reper ai lui Cioloș.


UE ne-a respins de foarte multe ori intrarea în UE ca și stat, ar trebui să respingem și noi ce hotărăsc ei pentru țara noastră, dar, având trădători de neam și țară acolo, în parlamentul lor, s-ar putea să ne coste scump deciziile lor. În mod real ar trebui destituit din funcții acești nebuni care de fapt sunt trimiși acolo să ne reprezinte ca țară și popor.


Unii propun ca unică șansă, deoarece am pierdut și ultima bătălie în a nu se dezintegra de tot această țară, ar fi să fugim cât mai repede în Brics. În politică tot timpul se schimbă regulile în timpul jocului. Avem exemplu recent în politica noastră mioritică. Ciolacu îi scapă pe toți ordonatorii de credite de dosare penale.


Cum? Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care se va ocupa strict de... „unele măsuri pentru raportarea arieratelor de către instituțiile publice”. Din expunerea de motive găsim explicaţii care te lasă mască: ...„există o categorie de drepturi salariale pentru personalul din autoritățile/instituțiile publice care au fost stabilite prin acte administrative emise de ordonatorii de credite, fără a exista un cadru legal stabilit în mod expres prin acte normative la nivel de lege sau ordonanță de urgență”.


În loc ca ordonatorii de credite, şefii unor instituţii de stat puşi acolo din clientela politică care şi-au permis să acorde din pix favoruri și drepturi salariale prin acte administrative, fără a exista un cadru legal la nivel de lege sau OUG, să fie anchetați, aceștia vor fi scăpați de o ordonanță de urgență marca Ciolacu.


Chiar dacă acesta-i furt din bugetul de stat. Uite ca se poate! A făcut fiecare şef de instituţie ce a vrut, fără să mai respecte legea . Premierul ar fi trebuit să ceară instant cercetarea penală a celor care şi-au permis să încalce legea, făptuind şi furt din bugetul de stat. N-a avut curaj, fiind vorba de şefi puşi de partide din clientela politică.


Unde a fost Curtea de Conturi în toată această perioadă? A avut cunoştinţă de încălcarea legii care a condus la furt din bugetul de stat? Pentru că un act administrativ, dat cu încălcarea legii salarizării bugetarilor, şi care acordă ilegal drepturi salariale, indemnizaţii, sporuri, şi alte adaosuri nu poate fi altceva decât furt din bugetul de stat.


Cu alte cuvinte, ce s-a furat de la buget prin încălcarea legii este bun furat, dar de acum înainte nu se mai poate fura prin această metodă. OUG-ul amintit mai sus nu spune nimic despre sancţiuni aplicate celor care au semnat astfel de acte administrative, pentru furt din bugetul de stat. Nu se mai pot emite alte acte normative în acest scop, dar cele emise deja rămân în vigoare, și banii ilegali vor fi plătiți mai departe. Nimeni nu este vinovat pentru cele întâmplate și nimeni nu plătește nimic. Sunt absolviţi de orice vină pentru că fac parte din clientela politică. Dacă unii cetăţeni obişnuiţi ar fi comis astfel de furturi din bugetul de stat, până acum erau deja arestați.


Care este poziţia Curţii de Conturi faţă de aceste încălcări grave ale legii? Avem nevoie de un răspuns de la instituţiile abilitate ale statului, plătite din banii noştri, ai contribuabililor, să apere banii publici de hoţii care s-au obişnuit să-i fure. În caz contrar, de ce mai plătim taxe şi impozite statului? Poate ar fi mai bine să nu le mai plătim, nu?


În opinia deputatului Focșa, ca voce autorizată a românilor, „Corb la corb nu-și scoate ochii. Pentru ei sunt bani, pentru noi nu, care am muncit o viață să le fie lor bine. Trag tare acum că știu că nu mai au mult de stat la putere.”


Pornind de la subiectul extrem de mediatizat aferent pachetului de măsuri fiscale adoptat de către Guvernul României, am considerat util să cerem unui specialist realizarea unei prezentări concrete și punctuală a impactului acestora asupra fiecărui român (astfel încât, dincolo de teorie să se evidențieze impactul practic pe care fiecare dintre noi vom fi obligați a-l suporta).


Conform premierului Ciolacu „România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an”. Dânsul susține faptul că nu este vorba de măsuri de „austeritate”, deoarece „austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%”.


În realitate, așa cum sublinia și Dumitru Vioreș Focșa, Legea 296/2023 introduce o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact negativ evident asupra majorității sectoarelor economice și asupra fiecărui român.


În mod concret:Aproximativ 1 milion de angajați vor avea salariul real (efectiv încasat) mai mic începând cu 1 ianuarie 2024. Vor fi afectați în special lucrătorii din sectoarele construcții și agroalimentare care vor fi supuși contribuțiilor la sănătate.


Aceste modificări sunt programate să intre în vigoare din noiembrie 2023. Toți angajații care au tichete de masă vor plăti CASS la valoarea acestora: în fapt, angajații vor avea venitul net mai mic cu aproximativ 70 lei începând cu 1 ianuarie 2024.


Reducerea drastică a pragurilor tranzacțiilor cu numerar presupune faptul că pragurile sunt reduse în general cu 80%, iar soldurile de numerar deținute de companii nu pot depăși 50.000 de lei la sfârșitul fiecărei zile, ceea ce va îngreuna semnificativ activitatea dintr-un număr ridicat de domenii de activitate.


Reintroducerea sistemului de impozitare pe două niveluri pentru microintreprinderi: din ianuarie 2024, regimul fiscal al microintreprinderilor va presupune un sistem pe două niveluri (1% și 3%), cu cote și condiții diferite față de cadrul anterior.


În mod concret, aproximativ 300.000 de SRL-uri vor plăti în 2024 un impozit pe venit de 3 ori mai mare. O astfel de creștere bruscă a regimului de impozitare de 300 % nu a mai fost aplicată în absolut nici un stat din UE (începând de la înființarea Uniunii Europene).


În realitate poate observa oricine ironia acestei afirmații. Se previzionează faptul că aproximativ 40% din IMM-urile actuale își vor reduce activitatea, iar aproximativ 20% se vor îndrepta spre faliment (datorită imposibilității susținerii acestor cote de impozitare, în condițiile în care marja de profit aplicată în multe domenii este sub aceste praguri iar mediul restrictiv și lipsa puterii de cumpărare de pe piața de desfacere nu permit creșterea prețurilor/tarifelor de comercializare a produselor serviciilor).


Aproximativ 400.000 de PFA-uri vor plăti taxe mai mari începând cu 1 ianuarie, deoarece s-a majorat plafonul pentru plata CASS de la 2 salarii minime la 5 salarii minime. E clar sau nu?


Observațiile aparțin deputatului constănțean Focșa, comentariile inteligenților noștri cititori. Pentru ediția viitoare, țineți aproape, căci nici nu știți ce pierdeți.

 

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri