5 dintre SUBIECTELE zilei

5 dintre SUBIECTELE zilei(183)


* Au apărut informații despre noua lege a pensiilor, care este prevăzută să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Potrivit celui mai recent draft al legii, care include și recomandările Comisiei Europene, calculul pensiei se face prin înmulțirea valorii punctului de referință (81 lei) cu numărul total de puncte, va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani și peste stagiul de cotizare de 25 de ani se vor adăuga puncte, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie. Pensionarea anticipată este permisă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă persoana a realizat cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare (35 de ani). Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL, Nicolae Ciucă, au mai anunțat astăzi că pensiile vor creşte de două ori anul viitor. În scris și cu semnul exclamării la final.Tot astăzi, Guvernul a aprobat prin ordonanță noul salariu minim brut în construcții (4.582 de lei), sectorul agricol și industria alimentară (3.463 de lei). Noile valori intră în vigoare din luna noiembrie.

* Până la finele anului, profesorii vor trebui să completeze o declarație de interese pe propria răspundere, în care să declare materiile pe care le predau și meditațiile particulare sau alte proiecte de pregătire cu elevii. Declarația va fi depusă la toate școlile unde predau. Asta pentru a exista o evidență, având în vedere că noua Lege a Educației interzice profesorilor să facă meditații cu elevii de la clasele la care predau. Normele de aplicare a legii se află în consultare publică până pe 4 noiembrie.

* Ziua 615 de război în Ucraina a adus o nouă crimă șocantă. O întreagă familie a fost ucisă în casa sa dintr-un oraș din estul Ucrainei. Nouă persoane, inclusiv doi copii mici, au fost găsite ciuruite de gloanţe, aşezate în paturi, unele dintre ele încă prinse în îmbrăţişări. E o crimă pe care Moscova vrea să o scoată rapid din atenția publică, anunțând că a arestat deja doi suspecți. Între timp, bombardamentele au continuat și de-o parte, și de alta. Rușii au asediat Hersonul, un nor negru putând fi văzut asupra orașului. Au reînceput și atacurile asupra rețelei energetice, fiind vizată cea mai mare companie privată de energie din Ucraina.Și în Rusia a avut loc o explozie la fabrica de muniție Solikamsk Ural, una dintre cele mai mari de acest fel din țară.

* Forțele Israelului au continuat să bombardeze pozițiile Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, în timp ce tot mai multe voci acuză loviturile ce afectează spitale în care sunt tratați sau se adăpostesc mii și mii de civili.

Iar Amnesty International a acuzat Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb (o armă incendiară interzisă) în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului, cerând ca unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, să fie investigat drept „crimă de război”. De cealaltă parte, un atac cu rachete lansat din Yemen se pare că a vizat stațiunea Eilat, unde au migrat în aproape o lună de război peste 60.000 de israelieni forțați să se relocheze. Rachetele au fost doborâte deasupra Mării Roșii și civilii nu sunt în pericol, a anunțat IDF. Liderii Hamas au afirmat azi că nu doar că au ajutat Rusia, dar oficialii de la Moscova le-au spus că strategia lor de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului va fi studiată în academiile militare. Totodată, Hamas susține că a inspirat și China să adopte o abordare similară în Taiwan.

* Încheiem ziua cu un eveniment care a fost numit „începutul unei noi ere în energia din România”, inaugurarea celui mai mare parc fotovoltaic din România şi din sud-estul Europei. Este vorba de un parc voltaic aflat în localitatea Răteşti, județul Argeş, care se întinde pe aproximativ 170 de hectare. Aici au fost montate 135.000 de panouri, cu o putere totală instalată de 155 de megawați, care pot să alimenteze 100.000 de gospodării. Lucrările au început în anul 2022 şi au fost finalizate după 18 luni, în septembrie 2023, investiţia ridicându-se la peste 100 de milioane de euro.
                                                     

TIMPUL.INFO

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri