Noi paşi în cooperarea regiunilor Dunării şi ale Mării Negre de Vest(664)


În perioada 11-12 decembrie 2014 au loc la Hotel Ibis, Constanţa, lucrările workshop-ului regional comun în regiunea Mării Negre de Vest şi a Dunării, organizat de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.

Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai autorităţilor regionale, municipale şi portuare, specialişti din România, Austria şi Bulgaria, în baza Memorandumului de Înţelegere pentru Stabilirea Cooperării între Comunitatea de lucru a Statelor Dunărene, reprezentate de Landul Austria de Jos – inclusiv porturile dunărene – şi Regiunile Mării Negre de Vest şi porturile acestora, document semnat pe 27 noiembrie 2013 la Constanţa.

Pe parcursul anului 2014, partea austriacă a finanţat un prim proiect de evaluare, realizat de firma austriacă Verracon – specializată în consultanţă pentru transporturi. Proiectul constă într-un studiu asupra posibilităţilor de cooperare intitulat „Danube – Black Sea Cooperation”. Acest studiu a fost dezbătut într-o primă fază de către fiecare din porturile implicate: Constanţa Galaţi, Varna şi Burgas, dezbateri la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale.

Întâlnirea de la Constanţa este menită să analizeze rezultatele studiului realizat de Verracon şi să stabilească parcursul următoarelor acţiuni al căror scop final este realizarea proiectului „Poarta Multi-Port Regiunea de Vest a Mării Negre”, având ca model de succes Asociaţia Porturilor Mării Adriatice de Nord (NAPA), ce cuprinde porturile Veneţia, Trieste (Italia), Rijeka (Croaţia), Koper (Slovenia).

Urmărind definirea unor proiecte comune cu co-finanţare europeană prin exerciţiul financiar 2014-2020, workshop-ul ce se desfăşoară în aceste zile la Constanţa contribuie la conştientizarea faptului că un parteneriat puternic în Regiunii Mării Negre de Vest va genera o recuoaştere mai pregnantă a importanţei acestei regiuni pentru rutele de transport euro-asiatice, având în vedere posibilităţile oferite de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (EUSDR), cu scopul facilitării comerţului internaţional între participanţii la proiect, prin asigurarea unor servicii de transport combinat eficient în regiunea Mării Negre şi Dunării.
jooble.org