Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(278)


AMALGAME

 

* Noua Lege a învățământului superior, nr. 199/2023, intrată în vigoare astăzi, prevede reduceri de 90% pentru studenți la transportul feroviar. Motivând că normele de aplicare a legii sunt în dezbatere publică până la finele lui septembrie, CFR Călători a anunțat că suspendă facilitățile pentru studenți la transportul feroviar. Autoritatea pentru Reformă Feroviară, susține, însă, că studenții beneficiază în continuare de reduceri, potrivit legii, de la 3 septembrie. Legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând din 3 septembrie 2023 doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente noii Legi a învăţământului superior nr. 199/2023 – a informat CFR Călători printr-un comunicat.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că studenţii trebuie să beneficieze, începând de ieri de facilitățile la călătoriile cu trenul și atrage atenția că operatorii feroviari încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023. Interpretarea juridică a studenților este confirmată de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, care consideră că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor. Normele metodologice privind transportul cu metroul şi trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului, iar sumele se asigură din bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii – mai spune ARF.
 

* Sute de apeluri la numărul unic 112, care semnalau urgenţe în principalele destinaţii de vacanţă din ţară, au fost preluate în această vară de operatorii STS. În cele trei luni de vară, la nivelul Centrului unic pentru apeluri de urgenţă 112 Constanţa au fost preluate 231 de apeluri prin care s-a solicitat intervenţia echipajelor de urgenţă pentru persoane aflate în pericol de înec în zona litorală a Mării Negre. Cele mai multe dintre acestea au vizat incidente în staţiunea Mamaia.

Alte 743 de apeluri anunţau situaţii de urgenţă în zonele montane. Aproape 60% dintre acestea au avut localizare avansată pe telefon, astfel încât echipajele de intervenţie au putut să ajungă cu precizie la faţa locului. La nivel naţional, din 1 iunie şi până pe 31 august, operatorii STS au înregistrat trei milioane de apeluri, dintre care jumătate au fost cazuri de urgenţă. Din cele trei luni de vară, cea mai încărcată zi au fost 23 iunie, când au fost preluate, în medie, 23 de apeluri pe minut. Operatorii STS au alertat agenţiile specializate de intervenţie ce au competenţă în soluţionarea acestor urgenţe: Salvamont, Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie şi Jandarmerie, se precizează într-un comunicat al STS.

 

* Spitalul mobil AUR vine în judeţul Tulcea. În lumina unei toamne care aduce cu ea promisiuni de speranță, vreau să vă aduc în atenție o inițiativă extraordinară care va lumina inimile și viețile oamenilor în județul Tulcea. La începutul lunii septembrie, de la data de 4 până la 9 septembrie, Caravana Medicală AUR va păși în comunitățile neajutorate din acest colț al țării noastre, ducând cu ea nu doar speranța, ci și soluții tangibile pentru problemele de sănătate ale locuitorilor. Comuna Niculițel va găzdui caravana în zilele de 4 și 5 septembrie, urmată de satul Nicolae Bălcescu și comuna Nalbant, unde vom rămâne între 6 și 7 septembrie, pentru ca apoi să încheiem această etapă în comuna Mahmudia, pe 8 și 9 septembrie.

În final, așteptăm cu brațele deschise toți oamenii din aceste comunități să se alăture Caravanei Medicale AUR. Fie că aveți nevoie de consultații medicale sau doar doriți să împărtășiți un moment de solidaritate și compasiune, sunteți bineveniți în localitățile noastre. Medicii, asistentele și voluntarii noștri vă așteaptă cu bucurie pentru a vă oferi sprijin și îngrijire. Să facem din această întâlnire o ocazie de unitate și de schimbare pozitivă în comunitatea noastră. Haideți să ne adunăm, să ne sprijinim unii pe alții și să arătăm că împreună putem face minuni. Vă așteptăm cu drag și speranță! (Valentin Rică Cioromelea, senator AUR Tulcea)

 

* Jurilovca a pregătit prima insulă instagramabilă din România. A început Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, cel mai mare festival din județul Tulcea. Pentru anul acesta, organizatorii – Primăria Jurilovca – au pregătit nu doar 50.000 de porții de borș care vor fi oferite participanților la festival în cele două zile, ci și o serie de surprize.

Dacă lista muzicienilor care au urcat pe scena festivalului nu mai este un secret, capete de afiș fiind Goran Bregovic, Loredana, Viorica și Ioniță din Clejani și Theo Rose, toți cei care au venit la Jurilovca pe 2 și 3 septembrie au descoperit la fața locului prima insulă instagramabilă din România.

Pe Insta Island, așa cum a fost botezată insula din Noul Port Turistic din Jurilovca, vizitatorii vor găsi 10 puncte de atracție în care-și pot face poze pentru postările pe Instagram. Cei care nu folosesc Instagram au libertatea de a posta pe orice altă rețea de socializare, ba chiar și pe aceea de a-și păstra fotografiile în telefon/aparat, ca amintiri personale. Insta Island a fost realizată cu sprijinul artizanilor locali Iulian Bîrsei.și Paula Bogatu și este prima insulă din România destinată împătimiților de fotografii-amintire.

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca își are rădăcinile în urmă cu 14 ani și a devenit, în timp, un adevărat motor pentru comunitatea locală.

 

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța



jooble.org ziare, stiri