Proiectul „Constanța – Istorie, Vecinătate, Multiculturalitate”,  la final

Proiectul „Constanța – Istorie, Vecinătate, Multiculturalitate”, la final(233)


Comunicările științifice cuprinse în proiectul CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, proiect derulat în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, au continuat să fie susținute de specialiști și la sfârșit de săptămână. Sâmbătă s-au desfășurat atelierele meșteșugărești și spectacolele medievale în Parcul Arheologic Constanța.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost vernisată expoziția temporară CARTE VECHE ROMÂNEASCĂ ȘI VIAȚĂ MONAHALĂ ÎN DOBROGEA, realizată de Asociația SINE QUA NON în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului. Aceasta prezintă: cărți vechi, documente religioase, obiecte bisericești și altele, ele reflectând istoria și viața monahală din Dobrogea, din Antichitate până în zilele noastre. La vernisajul expoziției, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, au vorbit despre istoria creștinismului din zona Dobrogei, despre izvoarele arheologice, istorice, documentare și literare și despre exponatele care fac parte din expoziție.

Sâmbătă seara, de la ora 21.30, Asociația SINE QUA NON, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a organizat un spectacol inedit de măiestrie, dans, muzică și foc, un spectacol teatral menit să promoveze folclorul și mitologia românească. Trupa Amor Flammis din Timișoara a încântat numerosul public adunat în Parcul Arheologic Constanța cu un spectacol de flăcări, jonglerii și tehnici de manipulare a focului. Acrobațiile inedite, dansurile însuflețite și jongleriile sincronizate au fost însoțite de flăcări dansante și cascade de scântei. Prin îmbinarea muzicii dramatice și a efectelor pirotehnice de excepție, trupa Amor Flammis le-a transmis privitorilor o experiență vizuală și auditivă intensă, care transcende granițele obișnuite ale teatrului tradițional. Ei au adus în prim-plan frumusețea, forța și pericolul focului, provocând senzații și emoții unice spectatorilor.

Duminică, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, s-a desfășurat evenimentul de închidere a proiectului științific și cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, care a cuprins: cinci simpozioane, o masă rotundă, trei prezentări de carte și două lansări de carte, vernisarea a două expoziții temporare, ateliere medievale meșteșugărești, demonstrații de luptă și un inedit spectacol cu flăcări.

În continuare, de la ora 13.00, a fost organizat al doilea tur ghidat la lăcașele de cult din Peninsula Constanței. Plecarea s-a făcut din fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Lăcașele de cult vizitate au fost: Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, Biserica Greacă Metamorphosis, Geamia Hunchiar, Moscheea Carol I, Biserica Armeană Sfânta Maria, Biserica Bulgară Sfântul Nicolae Vechi, Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova și Sinagoga de rit așkenaz. Participând la aceste tururi, constănțenii și turiștii au putea vedea și afla informații despre istoria acestor biserici și cum au rezistat ele trecerii timpului.

 

“Subliniem faptul că beneficiarii direcți ai proiectului au fost cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți turiștii interesați de: istorie, cultură și patrimoniul cultural dobrogean și național.

Cu toții au fost invitați să participe, GRATUIT, la: simpozioanele științifice, vernisarea expozițiilor temporare, prezentările de carte, tururile ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și la atelierele meșteșugărești medievale din Parcul Arheologic Constanța.”, a transmis Președinte Asociația SINE QUA NON, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.


George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri