DE PE HOLURILE JUSTIȚIEI

DE PE HOLURILE JUSTIȚIEI(252)


* Se coace un proiect de lege pentru statutul judecătorilor și procurorilor, pentru organizarea instanțelor și, în consecință, pentru calitatea actului de justiție – mai cu seamă prin raportare la realitatea concretă din sistemul judiciar.


Astfel, în numai trei luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023), au depus cereri de eliberare din funcție, prin pensionare, 335 de magistrati. Cu alte cuvinte, prin raportare la datele publicate de CSM vizând resursele umane la data de 1 februarie 2023, numărul magistraților care au formulat cereri de pensionare în perioada noiembrie 2022-ianuarie 2023 este egal cu numarul judecătorilor din 9 curți de apel la un loc sau cu numărul procurorilor din tot atatea parchete de pe lângă curțile de apel la un loc (de exemplu, Curtea de Apel Alba-Iulia, Curtea de Apel Bacău, Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel lași, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitești, Curtea de Apel Târgu-Mureș sau Parchetele de pe lângă aceste curți de apel).


Lipsa vădită și acută a resurselor umane determinată de această stare de lucruri va avea implicații negative majore asupra organizării activității instanțelor și parchetelor, asupra celerității și calității actului de justitie, al cărui destinatar este cetățeanul.

* Pensia trebuie să fie un venit care să acopere traiul unei persoane. Nu trebuie să fie instrument de îmbogățire. Au pensionarii judecători și procurorii nevoi mai mari decât pensionarii doctori, ingineri sau cofetari? Au mai multe guri de hrănit, au mai multe picioare de încălțat, au nevoie de temperaturi mai mari pentru încălzire?

Daca vă mai amintiți, așa se ajunsese și cu indemnizația pentru creșterea copilului și s-a rezolvat simplu: pe baza contributivității dar nu mai mult de x lei. Așa trebuie rezolvată și problema pensiilor.

De ce s-a ajuns la această situație? Raspuns: a se vedea 'Ferma animalelor' a lui Orwell, rolul câinilor, care o duceau mai bine decât ceilalți. "Începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu".

Atâta timp cât magistrații se consideră deasupra celorlalte categorii sociale cu aceleași nevoi materiale, nu vor accepta niciodată o analiză obiectivă cu privire la subiectul pensiilor speciale! Cine împarte, parte-și face"!

Văd că foarte mulți le calculează magistraților cheltuielile și cam câți bani ar trebui să le ajungă. Medicii pot să-și deschidă cabinete private încă de la începutul carierei, inginerii mai pot face și altceva pentru a-și completa veniturile. Magistrații nu pot face asta. Mai mult, nici ferma animalelor nu au citat-o bine, pentru că porcii o duceau mai bine, nu câinii.

 

Cetățean cu jalba-n băț

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri