Când îi dai nas lui Ivan, se suie pe divan

Când îi dai nas lui Ivan, se suie pe divan(1568)


Trăim într-o realitate dură, cu inflaţie, alegeri şi obligaţii europene, puse una peste alta, n-ar fi deloc exclus ca, în urma viitoarei majorări importante, toţi românii din economia reală să ajungă să aibă acelaşi salariu, cel minim. Ar fi dovada incontestabilă că economia României este "perfect" disfuncţională.

Partea şi mai proastă e că politicienii care au adus-o în starea asta îşi vâră în continuare pixul în ea câte-un pic, pic, pic, până n-o mai rămânea nimic, vorba cântecului. În plus Guvernul României a modificat sprijinul care este acordat refugiaţilor din Ucraina.

Potrivit ultimelor prevederi aprobate, refugiaţii ucraineni vor beneficia de 2.000 de lei lunar pe o perioadă de maxim 4 luni consecutive, începând cu luna mai. În momentul de faţă doar aproximativ 5.000 de refugiaţi ucraineni sunt angajaţi pe piaţa muncii.

Sunt aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele României de la debutul agresiuni militare ruse din 24 februarie 2022. Dintre aceştia, peste 110.000 au rămas în ţara noastră şi se pare, au nevoie în continuare, de sprijinul şi de solidaritatea pe care poporul roman.

Dar sunt și multe efecte colaterale, unele dezvăluite cu mult aplomb chiar în plen, de curajosul parlamentar constănțean Dumitru Viorel Focșa, a cărui prestație am mai avut prilejul s-o aplaudăm.

La ora asta, conform acestuia, Portul Constanța și piața locală sunt blocate integral de afluxul de cereale ucrainene! Producătorii de lapte, în colaps. De aceea, deputatul UNR Dumitru Viorel Focșa se întreabă pe bună dreptate, cine îi susține pe fermierii români. Sunt chiar dezbateri la nivel European pe această temă fierbinte în privința importurilor de cereale din Ucraina.

De asemenea, există tensiuni și în privința continuării acordului dintre Rusia și Ucraina, iar România se alătură țărilor care vor suspenda temporar importurile de produse cerealiere din țara vecină. De aceea recentele proteste ale fermierilor sunt cât se poate de îndreptățite, după eșecul diplomației române, inclusiv al ministrului agriculturii, domnul Petre Daea, pentru obținerea unor compensații suficiente pentru fermierii români afectați de războiul din Ucraina.

Țări precum Ungaria și Polonia iau măsuri de sprijin pentru protecția fermierilor împotriva dumpingului de cereale din Ucraina, pe când la noi, autoritățile se limitează doar la declarații fără nici o acoperire. De pildă, guvernul ungar a anunțat că va adopta măsuri suplimentare şi că va introduce controale mai stricte la importurile de cereale din Ucraina. Polonia va opri, temporar, importurile de cereale ucrainene, pentru a atenua impactul asupra prețurilor și va monitoriza tranzitul cerealelor ucrainene, astfel încât acestea să nu rămână pe teritoriul polonez.

La noi prima oară s-a discutat ca această cantitate enormă de cereale să facă doar un tranzit în țara noastră, dar apoi povestea s-a sucit și cel puţin trei milioane de tone, s-au oprit în România.

Ne-am săturat de declarații politice în limbaj de lemn iar principalele cauze au la bază cuantumul redus al subvențiilor, lipsa unei viziuni strategice, lipsa investițiilor, ignorarea fondurilor europene, dar și lipsa mecanismelor de colectare adecvate.

Ministrul nostru al agriculturii pare a fi deconectat de la realitate. Prețul la care producătorii vând litrul de lapte este de maximum 1,5 lei, în contextul în care cheltuielile cauzate de secetă sau de criza din energie au explodat. Iar dacă în anul 2010, țara noastră era printre primii 10 producători de lapte din Uniunea Europeană, cu 850.000 de exploatații, azi avem sub 500.000 și importăm masiv.

Vă reamintim că un grup de şase state din Europa de Est, în frunte cu Polonia, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale şi a declanşat proteste în rândul fermierilor. , cf.  Bloomberg.

Și Sectorul laptelui se află într-o situație din ce în ce mai dificilă, pe fondul creșterii accelerate a costurilor de producție și procesare. Micile fabrici de procesare a laptelui se află în pericol de a intra în faliment până la primăvară. Prețurile actuale și costurile actuale vor distruge procesarea mică în România. Dau scris aici.

La noi în țară, agricultorul este bătaia de joc a unor instituții. De ce să mai muncești să ții animale, când este favorizat comerciantul, când ai doar taxe și impozite , controale peste controale. Cel mai bine în țara aceasta este să tai frunze la câini, atunci ești apreciat!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri