ADUNATE DE PE PLAJĂ

ADUNATE DE PE PLAJĂ(235)


AMALGAME

* În ultimele săptămâni, românii se confruntă cu o scumpire mai puțin obișnuită. Banala ceapă a ajuns să coste și peste 8 lei per kilogram, iar situația este una de penurie la nivel global. Multe țări au impus restricții la export, pentru a-și proteja piețele locale de ceapă, un fenomen nemaiîntâlnit. Problemele au debutat în Orientul Îndepărtat, ulterior au apărut restricții în America de Sud și Centrală, în Pakistan, dar și în Maroc. Nu-i belea, s-au vorbit ai noștri prin prețul ridicat artificial, așa cum s-a făcut la ulei, mălai, făină, prin prețul scăzut venit din Ucraina, la porumb, grâu sau floarea soarelui. Ne vor salva ucrainenii, vom avea ceapă din Ucraina. Hai, pe bune, cum poți să dai pe piață ceapă autohtonă la preț, de citrice ? Păi, mai ieftin este să cumperi, ceapă verde. Apoi, mai bine cumpăr de la supermarket ceapă uscată, măcar acolo au cântare pe bune, pot să cumpăr o ceapă, două pe un cântar omologat și precis, decât pe un cântar ''păcălici'', din piață.

* Pericole pe șoselele naționale. Verificările făcute în toată țara, în 2022, arată că circa jumătate din numărul vehiculelor care circulă pe drumurile publice au probleme tehnice semnificative sau chiar foarte grave. Cu toate acestea, din cele 76.440 de vehicule verificate la nivelul întregii țări, 5.262 prezentau pericol iminent de accident. Cele mai multe neconformități întâlnite la vehiculele verificate pe drumurile românești sunt legate de instalația electrică de iluminare-semnalizare, emisiile poluante, punți, jante, anvelope și suspensie, vizibilitate, șasiu și elemente atașate șasiului. În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

Astept cu nerăbdare ziua în care o sa le "trebuiască" avioane sau elicoptere ălora de nu-și permit o revizie la un service autorizat. Sa te ții atunci știri de senzatie. "Mig-urile la arat" o sa fie pantaloni scurți pe lângă ce pot face cu o troaca băietii și fetili. Bombe pe roti că nu își permit să întrețină nici măcar o mașină mai ieftina. Nu te obliga nimeni sa mergi la reprezentanta că nici acolo nu sunt un munte de profesionalism dar macar la un service multi marca. Modificari făcute în spatele blocului, piese de la sh cu grad mare de uzura. Stații ITP care funcționează după ora 16 când se dau șpăgi și trece orice căruț de butelii inspecția.

Nu e obligatoriu să aibă toți mașină. Străzile îs pline de pete de ulei, pute a motorină arsă pe sfert în tot orașul dacă îți permite timpul să stai câteva minute lângă orice semafor din orașul / țara asta și să verifici. Parcările și traficul îs supraaglomerate de tot felul de ruginituri și cazane, date jos de pe banda de tocare cu 1 minut înainte să fie reciclate, că alea mașini nu mai sunt de mult și nu mai au voie să circule în lumea civilizată. Iar ăia, le mărită înapoiaților de români, care din dorința bolnavă de a avea mașină, le repun în circulație. Tot sărăcanul are măcar două, pentru el să .... nu știu ce și pentru ea, să meargă la piață, la unghiuțe și la mamica cu mașina. I-ați văzut când opresc la chioșc să-și ia cafea, că toți le lasă pornite ? Ăsta e comportament de om strâmtorat financiar ?

Mașină îți trebuie dacă ți-o permiți în primul rând și în al doilea rând, trebuie să ai ce face cu ea, să producă, să te ajute în ceea ce faci tu. Nu să te fâțâi de colo colo doar pentru că îs ieftine. Iar statul, pe măsură ce trece timpul, le va face să nu mai fie ieftine și atunci sufăr și eu, aici e problema. Păcat că nu le-a verificat nimeni la numărul de km, 3/4 îs mașini care fac 4-5000 km pe an, îs luate pentru dus gunoiul și mers de 2-3 pe săptămână la țară, la mamica .... Noroc de anumite categorii de bugetari, cum ar fi ăia de la ministerul de interne și multitudinea de interlopi-pești ce ridică valoarea parcului auto. Fără categoriile astea am fi avut numai căruțe cu măgari.

De ce sunt atatea bombe pe roti ?! Pentru ca salariile omului de rand sunt foarte mici si nu isi permit sa isi repare masina si pentru ca preturile pieselor sunt foarte mari atat la reprezentante cat si la atelierele auto. E o specula si o inselatorie. O piesa care costa pe net 100 lei la reprezentanta e 300 lei si la atelierele auto 200 lei. E specula ! Aceste piese costa in realitate putin dar au vazut ca merge si ca omul nu are incotro si da banii cat nu face. Daca schimbi un far costa 500-1000 lei iar daca il cumeri din Asia si il montezi tu costa maxim 200 lei. Astia de la RAR si celelalte institutii ar trebui mai bine sa destructureze cartelurile astea si speculantii de piese auto. De ce la service auto care are ca treaba mentenanta mai baga si ala adaos la piesa de 100%?! Asa ceva e anormal. Daca te duci cu piesa ta cumparata nu le convine ca nu mai castiga si din piese. Hotie, lacomie , specula !

* De la începutul anului, prețul carburanților a oscilat frecvent. După eliminarea subvenției de 50 de bani oferită de stat, au avut loc diferite schimbări ale prețurilor la pompă, atât pentru șoferii care folosesc benzină, cât și pentru cei ce utilizează motorină. Prețul este mult mai avantajos pentru cei care au mașini pe benzină, dacă vine vorba de drumuri în oraș, prețul motorinei crescând considerabil. Lukoil este benzinăria care oferă reduceri pentru clienții fideli și un preț corect al carburantului de calitate. La această pompă, prețul benzinei este de 6,66 de lei, iar dieselul costă 7,30 de lei.

* Procurorul Marius Voineag, propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a prelua șefia DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie), a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit CSM, Marius Ionuţ Voineag a avut cinci voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Avizul CSM este consultativ, iar ultimul pas pentru instalarea la conducerea DNA este transmiterea propunerii către preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să emită decretul de numire. Marius Voineag a câştigat concursul în faţa şefului DNA în funcție la acel moment, Crin Bologa, care după ce a fost respins s-a pensionat, la 51 de ani. În vârstă de 41 de ani, Marius Voineag este gălăţean şi a absolvit Colegiul Național "Vasile Alecsandri" și Universitatea "Nicolae Titulescu" din București. Voineag nu a profesat niciodată în Galați, exercitându-și meseria în cadrul parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, Tribunalului și Curții de Apel București, iar mai apoi la DIICOT - Structura Centrală şi Parchetul General.

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ


 

 

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri