Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(307)


AMALGAME

 

* Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că se prelungește perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluarea Națională până pe 13 iunie. De asemenea, probele de competențe la examenul de bacalaureat 2023 – care ar fi trebuit să înceapă luni – vor fi susținute în perioada 14-23 iunie.

Pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluare Națională și de încheiere a mediilor se prelungește până în 13 iunie (…) Probele de competențe la bacalaureat se vor susține în perioada 14-23 iunie, a anunțat joi ministru Educației, Ligia Deca. Pentru probele scrise la Bacalaureat și Evaluarea Națională nu se se impune modificare a calendarului și ne dorim nici să nu fie nevoie de modificări, a subliniat ministrul Educației. Ligia Deca a mai spus că pentru celelalte clase nu se impune modificarea calendarului pentru încheierea situației școlare. Ligia Deca a anunțat adoptarea memorandumului, care va garanta că noua grilă de salarizare în educație va porni de la salariul mediu brut pe economie pentru un profesor debutant. Sursa – stiri.tvr.ro


* Pescuitul comercial pe braţul Chilia al Dunării este imposibil de peste un an, ca urmare a creşterii numărului navelor care tranzitează zona pe fondul războiului din Ucraina, iar asociaţiile de pescari din Delta Dunării se tem să ceară statului român compensaţii financiare similare cu cele acordate în Bulgaria, din cauză că ar putea să le fie cerute înapoi, aşa cum se întâmplă în această perioadă cu despăgubirile acordate pescarilor de la Marea Neagră pentru perioada de pandemie. Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat, pentru AGERPRES, că deşi teoretic pescuitul este deschis pe braţul Chilia al Dunării de o săptămână, practic activitatea nu se poate desfăşura din cauza numărului mare de nave, această situaţie înregistrându-se de peste un an, de la declanşarea războiului din Ucraina.

Dan Verbina a mai spus că pescarii bulgari primesc sume forfetare drept compensaţii din cauza războiului din Ucraina, în funcţie de mărimea ambarcaţiunilor cu care-şi desfăşoară activitatea, în timp ce statul român le cere acum banii înapoi crescătoriilor de peşte şi pescarilor de la Marea Neagră care au primit compensaţii pentru pandemie. Potrivit sursei, din cei 1.200 de pescari din Deltă, 300 nu-şi pot desfăşura activitatea din cauza aglomerării de nave din zona de frontieră a României cu Ucraina.

Pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv pe Dunăre în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, precum şi în sectorul care constituie frontieră cu Bulgaria, s-a reluat începând de joi, 1 iunie, potrivit ordinului de prohibiţie a pescuitului din acest an emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului. Pescuitul în toate apele naturale din România a fost reluat joi, 8 iunie, cu excepţiile prevăzute în actul normativ amintit. De la declanşarea războiului din Ucraina, tranzitul cerealelor din ţara aflată în război a creat mai multe probleme, atât la nivelul transportului rutier, cât şi la nivelul celui naval.

Astfel, vama din Isaccea a fost aglomerată de camioanele care transportă cereale, iar şoferii au fost obligaţi să aştepte în apropierea oraşului tulcean de pe malul Dunării chiar şi o săptămână. Timpi mari au înregistrat şi navele maritime, care au aşteptat chiar şi o săptămână în Marea Neagră să intre pe braţul Sulina al Dunării şi să ajungă în porturile ucrainene.

 

* Joi, 8 iunie, de la ora 17.00, pe Faleza Cazino Constanța s-a desfășurat evenimentul Green Week, organizat de Mare Nostrum. La început de sezon estival, ONG Maree Nostrum aduce în atenția localnicilor și a turiștilor modul în care se pot comporta responsabil față de mediu. Green Week este săptămâna de început de iunie, în care ONG Mare Nostrum organizează evenimente ce vin să tragă semnale de alarmă asupra tuturor problemelor ce țin de mediul înconjurător și utilizarea rațională a resurselor, dar mai ales de conservarea ecosistemului marin.

De la activități cu unitățile de învățământ (crearea de machete marine din materiale reciclate, jocuri educative, expoziții), igienizări de plaje organizate la solicitarea diverselor companii preocupate de mediul înconjurător, până la igienizări acvatice realizate cu ajutorul scafandrilor voluntari, mesajul este același: reducerea numărului de deșeuri de pe plajele românești și din Marea Neagră. Green Week este o oportunitate unică de a învăța, de a interacționa și de a face parte dintr-o comunitate dedicată protecției mediului și construirii unui viitor sustenabil. Organizatorii anunță și o tombolă cu premii eco-friendly.
 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri