Intervenție chirurgicală în premieră în Dobrogea

Intervenție chirurgicală în premieră în Dobrogea(441)


Săptămâna trecută a avut loc la Ovidius Clinical Hospital o intervenție chirugicală de mare anvergură, în premieră în Dobrogea.

O femeie în vârstă de 57 de ani, care are sânul stâng extirpat de mai bine de 14 ani pentru neoplasm mamar, a ajuns din nou pe masa de operație din cauza unei formațiuni tumorale parietale (de perete toracic). În urmă cu aproximativ un an, tumora a început să apară în zona de rezecție unde a crescut progresiv în dimensiune ajungând la 15/10 cm, provocându-i pacientei dureri cumplite. Pe lânga asta, zona de piele de deasupra formațiunii s-a necrozat din cauza tumorii și iradierii la care a fost supusă femeia pentru neoplasmul mamar. Deși mai mulți chirurgi i-au spus că este inoperabilă, că tumora nu se poate scoate și nici nu poate fi înlocuit defectul care rămâne, pacienta nu a renunțat și a reușit să găsească echipa potrivită nevoilor sale la Ovidius Clinical Hospital.
Intervenția a fost efecutată de Dr. Radu Matache, medic primar chirurgie toracică în cadrul Ovidius Clinical Hospital și Institutul de Pneumofiziologie ”Marius Nasta” București și, pentru că CT-ul arată că pielea necrozată trebuie înlocuită, echipa a fost completată de Dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică la Spitalul Clinic de Urgență Chirugie Plastică Reparatorie și Arsuri din București.

“După rezecția în totalitate a tumorii cu pielea de deasupra ei, s-a practicat o procedură numită plastie cu lambou musculo-cutanat de mușchi mare dorsal (latissimus dorsi). Astfel, se disecă mușchiul de pe spatele pacientei împreună cu o insulă de piele de dimensiunea celei excizate, păstrându-se principala sursă de vascularizație a mușchiului, o arteră care vine din axilă. Se trece mușchiul cu tot cu piele prin lateral pe sub piele și se aduce în locul de unde s-a rezecat tumora. La sfârșit, se coase pielea în noul ei loc și se închide defectul din spate.”, a declarat după operație Dr. Radu Matache.

Intervenția a avut o durată de 7 ore. Acum pacienta se simte bine și a ajuns acasă.
jooble.org