BILANȚ NEGRU: 6 zile, 30 de accidente, 2 morți, 31 de răniți(1033)


Din analiza IPJ Constanța efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora în perioada 16 decembrie - 22 decembrie a.c. a rezultat faptul că la nivelul judeţului Constanţa s-au înregistrat 30 accidente de circulaţie soldate cu 2 persoane decedate, 2 persoane rănite grav şi 31 de persoane rănite uşor.

1.Cauzele de producere ale acestor accidente au fost:

1. NEACORDARE PRIORITATE PIETONI –1 accident,
2. TRAVERSARE NEREGULAMENTARĂ PIETONI – 7 accidente,
3. NEACORDARE PRIORITATE VEHICULE – 6 accidente,
4. NERESPECTARE DISTANTA INTRE VEHICULE - 4 accidente,
5. CONDUCERE IMPLUENTĂ- 2 accidente,
6. CONDUCERE FĂRĂ PC - 1 accident,
7. VITEZĂ NEADAPTATĂ LA CONDIŢIILE DE DRUM – 5 accidente,
8. NEASIGURARE LA SCHIMBAREA DIRECŢIEI DE MERS – 3 accidente,
9. NEASIGURARE LA EFECTUAREA MANEVREI DE MERS INAPOI-1 accident.
2. Zilele de producere a accidentelor rutiere

1.LUNI- 3 accidente,
2.MARŢI – 1 accident,
3.MIERCURI – 3 accidente,
4. JOI - 6 accidente,
5. VINERI – 9 accidente,
6. SÂMBĂTĂ – 3 accidente,
7. DUMINICĂ – 5 accidente.

3. Locul de producere al accidentelor rutiere

1. Municipiul Constanţa – 14 accidente, din care
- 8 accidente au fost înregistrate pe bulevarde,
- 6 accidente au fost înregistrate pe străzi.


2. DN-uri – 13 accidente,


3. Alte localităţi – 3 accidente.

 

Pentru reducerea numărului de accidente rutiere soldate cu victime omeneşti poliţiştii rutieri vă recomandă:


* Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică!
* În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
* Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
* În condiţiile unui trafic aglomerat, păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
* Informați-vă cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le veți parcurge. Echipaţi-vă maşina corespunzător! Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.
* Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
* Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
* Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!
* Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.
* Reamintim conducătorilor auto că, potrivit prevederilor legale, au obligaţia de a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă, în condiţiile în care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
* În cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a celor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, autovehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
* Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţie care este sancţionată între 9 şi 20 puncte amendă, (între 720 şi 1.600 lei), sancţiunea contravenţională fiind însoţită de reţinerea certificatului de înmatriculare.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri