Polonia: Opoziția Câștigă Alegerile Generale Conform Exit Poll-ului

Polonia: Opoziția Câștigă Alegerile Generale Conform Exit Poll-ului(940)


Conform unui Exit Poll realizat după încheierea votului la ora 21:00 duminică, partidele de opoziție din Polonia par a obținut o victorie solidă în alegerile generale. Chiar dacă partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), a obținut cel mai mare sprijin, trei partide de opoziție de frunte ar avea majoritatea locurilor în parlamentul format din 460 de membri. Aceasta ar reprezenta o înfrângere semnificativă pentru PiS și ar putea îmbunătăți relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană.

 

Rezultatele Exit Poll-ului indică că PiS a obținut 36,8% din voturi, urmat de Coaliția Civică centristă cu 31,6%, Partidul Centrului Drept cu 13%, Stânga cu 8,6% și Confederația de extremă dreapta cu 6,2%. Comparativ cu alegerile din 2019, PiS a înregistrat o scădere semnificativă de la 43,6%.

 

Prezența la vot a fost semnificativă, atingând 73%, conform sondajului de ieșire, un nivel record. PiS pare a obține prea puține locuri pentru a forma o majoritate în parlament, chiar și în colaborare cu Confederația, care a anunțat că nu va forma o coaliție cu Lege și Justiție. Celelalte trei partide de opoziție au promis să colaboreze pentru a înlătura PiS.

 

În ceea ce privește următorul pas, președintele Andrzej Duda are sarcina de a alege un membru al celei mai mari formațiuni pentru a-l nominaliza drept prim-ministru. Acel prim-ministru desemnat va avea 14 zile pentru a forma un guvern și pentru a încerca să obțină o majoritate absolută într-o votare de încredere în parlament. Dacă acest efort eșuează, parlamentul va avea responsabilitatea de a numi un prim-ministru.

 

Campania electorală a fost una dintre cele mai aprige din istoria democratică a Poloniei. Liderul PiS, Jarosław Kaczyński, a prezentat opoziția ca o amenințare existențială pentru națiune, în timp ce opoziția a avertizat că un al treilea mandat PiS ar putea transforma Polonia într-o democrație liberală prin consolidarea controlului partidului asupra justiției, mass-media și corporațiilor de stat, similar cu modelul din Ungaria. 

 

Rezultatele finale ale alegerilor vor deveni mai clare pe măsură ce procesul de numărare a voturilor avansează și se iau decizii cu privire la formarea noului guvern.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri