5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(213)


* Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în septembrie 2023, de 10.368 (plus 22 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.377 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.791 lei, din care 19.718 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.503 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna august un număr de 723 persoane. Pensia medie era de 5.802 de lei, din care 2.538 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 715 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.054 de lei (2.472 de lei de la bugetul de stat). Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.361 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.556 de lei, din care 7.548 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 547 de persoane, media fiind de 8.505 de lei, din care 2.804 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.645 de pensionari, pensia medie fiind de 5.180 de lei, din care 2.499 de lei suportaţi din bugetul de stat, notează Agerpres.

 

* Pentru anul școlar 2023-2024, Ministerul Educației a introdus noi criterii și reguli pentru acordarea burselor școlare, cu scopul de a încuraja performanța academică și participarea activă a elevilor la activități educaționale. Aceste burse sunt esențiale pentru sprijinirea financiară a elevilor și pentru a le oferi oportunități egale în educație. Iată o prezentare a celor șase tipuri de burse și a criteriilor pentru obținerea lor. Bursa de Excelență Olimpică

I. Această bursă este acordată elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale și campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Cuantumul acestei burse variază între 750 și 3.000 de lei și se acordă lunar pe durata întregului an școlar următor obținerii distincției. Bursa de Excelență Olimpică

II. Această bursă recompensează elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Cuantumul acestei burse este de 700 de lei și se acordă lunar pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Bursa de Merit. Această bursă, în valoare de 450 de lei, recunoaște efortul și performanța elevilor în mai multe categorii, inclusiv rezultatele academice, premiile la olimpiadele școlare județene și concursurile școlare și extrașcolare naționale. Elevii cu rezultate de cel puțin 9,50 primesc această bursă. De asemenea, se acordă elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale și premianților la alte competiții.

Bursa de Merit nu necesită depunerea unei cereri și se acordă lunar pe durata cursurilor școlare.

Bursa Socială. Această bursă, în valoare de 300 de lei, sprijină participarea școlară a elevilor cu situații sociale dificile, cum ar fi venituri familiale reduse, decesul părinților sau măsuri de protecție specială. Bursa se acordă lunar pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii acumulează zece sau mai multe absențe. Documentele necesare pentru cererea de bursă trebuie depuse în primele 25 de zile ale anului școlar.

Bursa pentru Mame Minore. Această bursă, în valoare de 700 de lei, este destinată mamelor minore care urmează cursurile școlare. Ea se acordă lunar și are scopul de a sprijini educația acestor tinere mame. Bursa Tehnologică. Bursa are ca scop sprijinirea elevilor înscriși în specializările din învățământul profesional.

Cu toate acestea, există anumite condiții, cum ar fi menținerea unui comportament disciplinat și o medie generală la purtare de cel puțin 7. Această bursă, în valoare de 300 de lei, nu se acordă în primele trei luni ale anului școlar următor, în cazul în care elevul a avut abateri disciplinare grave în anul școlar precedent. Elevii declarați repetenți nu sunt eligibili pentru această bursă. Un aspect important de menționat este că elevii pot beneficia de o singură bursă de excelență olimpică și o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele din anul școlar anterior.

De asemenea, o singură bursă socială poate fi acordată unui elev, chiar dacă acesta îndeplinește mai multe criterii sociale. Bursa de excelență olimpică I sau II nu se poate cumula cu bursa de merit, însă celelalte burse sociale și tehnologice se pot cumula între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică. În ceea ce privește plata bursei, aceasta se efectuează lunar de către unitățile de învățământ, în data de 15 a fiecărei luni, cu excepția lunilor în care elevii acumulează zece sau mai multe absențe nemotivate. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata se face în ziua lucrătoare anterioară. De asemenea, plata pentru luna septembrie și octombrie se face la data de 15 noiembrie.

 

* Comentariile privind modul de apreciere a probelor şi raţionamentul judecătorilor care au soluţionat dosarul „Gheorghe Ursu” depăşesc limitele unor critici normale şi acceptabile într-o societate democratică faţă de activitatea de judecată, afirmă Secţia pentru judecători a CSM, care a admis .sesizarea privind apărarea independenţei puterii judecătoreşti în raport de mai multe articole de presă care au vizat soluţia în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

În plus, CSM consideră că, prin afirmaţiile publice formulate, referitoare la profesionalismul judecătorilor membri ai completului de judecată, la modalitatea de administrare a probelor şi de aplicare a dispoziţiilor legale, precum şi la soluţia pronunţată în cauză, a fost încălcată independenţa puterii judecătoreşti, fiind afectată încrederea publică în sistemul de justiţie. Secţia pentru judecători a CSM menţionează că în spaţiul public au fost făcute mai multe afirmaţii care pun în discuţie soluția dată de ÎCCJ, luări de poziţie care au provenit din partea unor oameni politici, a reprezentanţilor unor instituţii publice, a unor formatori de opinie din cadrul societăţii civile, precum şi din partea mass-media.

Conform CSM, în cuprinsul articolelor de presă s-a afirmat, sub diverse forme, „că decizia pronunţată este rezultatul unei influenţe profunde exercitate de fosta Securitate şi de către actualele servicii de informaţii asupra sistemului judiciar, că judecătorii cauzei au legitimat metodele regimului comunist totalitar, că decizia a fost rezultatul necunoaşterii totale a aspectelor analizate, că judecătorii au căzut victima formelor de manipulare utilizate de fostul regim comunist pentru a compromite disidenţii politici sau că scopul hotărârii judecătoreşti a fost discreditarea unuia dintre cei mai importanţi disidenţi anticomunişti şi de a-i proteja pe torţionarii acestuia”. Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi în 27 iulie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia este definitivă.

 

* Două echipe canine ale Autorității Vamale Române au contribuit la captura record de 230.000 de pastile de ecstasy, realizată marți în județul Argeș de către DIICOT. În perioada septembrie-octombrie 2023, doi cetățeni turci, aflați într-o comună din județul Argeș unde locuiau fără forme legale, au depozitat 231.997 de comprimate de ecstasy (MDMA, drog de mare risc) pe care urmăreau să le vândă. În urma percheziției au fost descoperite și ridicate dintr-o remorcă garată într-o parcare privată din județul Argeș 46 de pungi, de aproximativ 2,2 kilograme fiecare, conținând în total 231.997 comprimate ecstasy.

Kaya și Tano, doi câini specializați în detecția de droguri, țigări și bani, au fost folosiți în această operațiune. Astfel, pe parcursul controlului de specialitate, câinele de serviciu Kaya a reacționat prin marcaj activ, semnalând prezența drogurilor în interiorul unei semiremorci, aflată în poziție centrală în spațiul de parcare. A urmat o verificare amănunțită a zonei indicate de Kaya, unde au fost găsite mai multe colete/pungi de plastic care conțineau 105,8 kg de comprimate de ecstasy. Valoarea pe piață a drogurilor depășește patru milioane de euro, potrivit Autorității Vamale Române (AVR). Kaya se află încă în proces de formare/pregătire la Centrul de Instruire Echipe Canine al AVR. rocurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luni reținerea celor doi cetățeni turci pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

 

* Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a dat miercuri explicaţii în plenul Senatului despre dronele căzute în judeţul Tulcea. Expertizele tehnice ale fragmentelor găsite în zona Deltei sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General. Concluzia a fost că ”dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă, în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

Dronele nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie din motive obiective care ţin de ”evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.

 

TIMPUL.INFO 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri