Gunoaiele din Marea Neagră, o problemă ecologică și economică

Gunoaiele din Marea Neagră, o problemă ecologică și economică(478)


Ziua Internaţională a Mării Negre a fost marcată de ONG Mare Nostrum prin organizarea unui forum naţional pe tema deşeurilor marine marţi, 28 octombrie 2014, la Hotel Ibis, din Constanţa.


Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului MARLISCO - MARine Litter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility (Deşeuri marine în mările Europei: conştientizare socială şi co-responsabilitate), demarat de Comisia Europeană pentru Cercetare şi Inovare de la Bruxelles şi derulat de ONG Mare Nostrum din iulie 2012 până în mai 2015. Obiectivul principal al proiectului MARLISCO este creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor comportamentului social, în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor de producţie, care privesc sistemele socio-ecologice marine, pentru a promova co-responsabilitatea în rândul diferiţilor “actori”, pentru a defini o viziune colectivă mai durabilă şi de a facilita motive pentru acţiuni concertate.


Forumul naţional s-a desfăşurat, simultan, în toate cele 14 ţările europene partenere care şi-au propus să crească gradul de conştientizare a gravităţii problemei deşeurilor marine, pentru a ilustra în mod clar că acesta este un aspect important de mediu, social şi economic. Reprezentanţii instituţiilor publice, participanţi la forum, au semnalat lipsa educaţiei şi a unui cadru legislativ adecvat în domeniu, dar şi incoştienţa populaţiei şi lipsa coşurilor de gunoi din zona costieră. Tinerii, elevi şi studenţi, au remarcat şi ei creşterea consumului de materii prime, dezvoltarea aşezărilor umane, nerespectarea legislaţiei şi nesupravegherea navelor în larg. Cadrele didactice au invocat, în plus, lipsa implicării familiei în dezvoltarea educaţiei.


Dintre măsurile care se impun, participanţii şi experţii au acordat voturi pentru cele mai eficiente, respectiv cele mai uşor de implementat. Astfel, în concluzie, în opinia celor prezenţi la dezbatere, cea mai eficientă măsură este conştientizarea populaţiei, iar cea mai uşor de implementat este educaţia pentru dezvoltare durabilă. Deasemenea, este vital să existe un cadru legislativ (legislaţie clară, fermă) care să reglementeze activităţile umane în vederea rezolvării problemei deşeurilor. Raportul forumului va fi publicat pe site-ul proiectului www.marlisco.eu şi trimis către instituţiile publice.
 
jooble.org