Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(197)


* Ziua 541 de război a venit cu o evaluare nu prea optimistă a Statelor Unite. Potrivit acesteia, Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta, mai exact cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării. Comunitatea de informații a Statelor Unite estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol.

După ce Kievul a spus că forțele sale nu vor putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna şi iarna viitoare, un oficial american a anunțat că a fost aprobată trimiterea aeronavelor către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată.

Iar un grup de ţări europene condus de Marea Britanie a anunţat că va furniza echipamente de apărare aeriană în valoare de 115 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere de atacurile ruseşti.

Prezent la București, premierul ucrainean Denîs Şmîhal i-a acuzat pe ruși că se comportă ca pirații în Marea Neagră și testează reacția de răspuns a NATO. Iar la conferința de presă comună, Marcel Ciolacu a anunțat că au agreat dublarea tranzitului de cereale prin România de la 2 milioane de tone pe lună cât este în prezent la 4 milioane de tone pe lună.

 

* La noi, iar caniculă... Urmează două zile cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius la umbră. Potrivit meteorologilor, o nouă cupolă de foc se formează în partea de sud a Europei și va afecta întreg continentul. Temperaturile ridicate și aerul fierbinte se vor simți inclusiv în primele zile ale săptămânii viitoare.

 

* Pare că am redescoperit și călătoriile. Traficul aerian pe aeroporturile bucureştene, ca număr de pasageri, l-a depăşit în primele 7 luni pe cel din aceeaşi perioadă a anului 2019, când s-au înregistrat maximele istorice. Mai exact, e vorba de 8.347.079 de pasageri care au tranzitat aeroporturile.

 

* Am aflat că (aproape) s-a întors acasă fiul risipitor. Victor Ponta a fost numit consilierul lui Ciolacu. A fost exclus în 2017 din PSD, după care a fondat partidul Pro România, formațiune care a ratat pragul electoral la alegerile parlamentare din 2020 și care folosește toți banii primiți sub formă de subvenții de la statul român prntru a-și plăti datoriile, avocații și executorii.

 

* Încheiem ziua cu o perspectivă mai largă a minei care a explodat aproape de țărm la Costinești, perspectivă creată de istoricul Cosmin Popa, într-un dialog cu Magda Grădinaru (Rusia e în plină operațiune de război hibrid în România. La ce să fim atenți și ce rol are mișcarea anti-vaccin).

Este foarte puțin important dacă mina aia a fost rusească sau ucraineană. Oricare ar fi fost armata care ar fi lansat la apa acea mină, ea a fost lansată ca urmare a agresiunii rusești, adică dacă a fost lansată de ucraineni, asta are prea puțină importanță. Ucrainenii nu lansau mine, dacă nu erau supuși agresiunii militare rusești.

Faptul că, la noi, societatea românească nu este familiarizată nici măcar cu bazele igienei de securitate, se vede din entuziasmul cu care pune pe rețelele sociale filme care ajută foarte mult armata rusă să-și regleze tirul. Paradoxal, într-o zonă care este foarte aproape de România”.

 

TIMPUL.INFO

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri