Mihai Daraban:(CCIR): Statul trebuie sa ne spună, măcar acum, ce importăm ca branduri

Mihai Daraban:(CCIR): Statul trebuie sa ne spună, măcar acum, ce importăm ca branduri(543)


Mihai Daraban, președintele CCIR, declară că statul trebuie să ne spună, măcar acum, ce importăm ca branduri: "Economia românească este într-o creștere, dar este o creștere lentă... Noi trebuie să învățăm foarte mult din această cifră de 126,1 miliarde euro pe care România a importat-o anul trecut... Mă cutremur să văd cum gândește statul: nu puteți voi produce pe cât putem noi consuma”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat la conferința „Modelul economic românesc în UE. Și nu numai in UE. Romania – Orizont 2040”, organizată de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), la sediul Băncii Naționale a României (BNR). Evenimentul a beneficiat de prezența Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a rectorului Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, a deputatului european Corina Crețu, si a presedintelui ASPES, Constantin Boștină.

În cadrul conferinței au fost prezentate concluziile lucrării științifice intitulată: „Sa gandim dincolo de azi. Modelul economic românesc în UE. România – Orizont 2040”, în paginile careia se regasesc rezultate de cercetare, idei, reflectii, experiențe practice sintetizate din mediul academic, universitar si de cercetare, din mediul de afaceri si din cel financiar‐bancar, din societatea civila, din lumea tinerilor intreprinzatori, studenti si elevi.


"Economia românească este într-o creștere, dar este o crestere lenta. Noi trebuie sa invatam foarte mult din aceasta cifra de 126,1 miliarde euro pe care Romania a importat-o anul trecut. Nu cred ca exista un sondaj de opinie mai exact, in randul consumatorului, decat aceasta cifra de la import. Trebuie sa ni se explice, la un moment dat, si in spatiul public aceasta cifra, asa cum suntem indemnati sa bem doi litri de apa pe zi. Statul trebuie sa ne spuna, macar acum, ce importam ca branduri. La noi, daca facem o cutie de viteze, primim lingourile si cutitele de strung de la beneficiarul final. Cred ca aici este o problema legata de acest nivel colosal al importurilor. Pe noi ne cutremura deficitul balantei comerciale care a ajuns la 34,1 miliarde euro, fata de 28,3 miliarde cu un an inainte, fata de 23,7 miliarde cu doi ani inainte, fata de 8,7 miliarde in 2015. Intr-adevar, avem o crestere cam de 45-50.000 de societati care de la an la an depun in plus situatiile financiare la organele fiscale, am avut o crestere de cifra de afaceri, am ajuns la 392 miliarde euro, de la 328 miliarde, am ajuns la un profit de 41,7 miliarde, ceea ce nu e rau, pentru ca reprezinta peste 10% din cifra de afaceri, dar ma cutremur sa vad cum gandeste statul: nu puteti voi produce pe cat putem noi consuma”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri