O fereastră spre cultură și tradiție - Inaugurarea Muzeului Etnofolcloric Turcesc din Cobadin

O fereastră spre cultură și tradiție - Inaugurarea Muzeului Etnofolcloric Turcesc din Cobadin(738)


Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat muzeul etnofolcloric „Casa Tradiţională Turcească" din Cobadin, luni, 5 iunie 2023.

 

Evenimentul a avut loc pentru a marca Ziua Limbii Turce, sărbătorită anual în România din anul 2017, ca urmare a adoptării Legii nr.223 de către Parlamentul României, în noiembrie 2016, lege iniţiată de deputatul Iusein Ibram.

Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Şenol Ali, primarul Cristian Telehoi şi directorul Institutului Cultural Turc „Yunus Emre” Constanţa, Mustafa Yıldız.

Muzeul etnografic conţine peste 1000 de piese textile de interior, ţesături de uz casnic, ţesături cu caracter decorativ folosite în amenajarea casei şi ţesături ocazionale, legate de anumite ceremonii de nuntă sau botez, toate lucrate manual în motive tradiţionale turceşti. În muzeu sunt expuse şi obiecte de uz casnic, printre acestea numărându-se şi un război de ţesut vechi de mai bine de 100 de ani.

Muzeul a fost renovat şi amenajat de UDTR în stilul unei case tradiţionale turceşti dobrogene cu trei camere şi se află în incinta sediului Sucursalei UDTR Cobadin.

La festivitatea de inaugurare au mai participat: secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, preşedinta Comisiei de învăţământ a UDTR, prof. dr. Vildan Bormambet, preşedintele Comisiei de tineret Harun Osman şi preşedinţii sucursalelor UDTR Constanţa, Mangalia, Cobadin, Cumpăna, Valu lui Traian şi Lazu, Nazigher Mustafa, Ilmi Suliman, Aiten Borseit, Bari Muselim, Tefic Şefchet şi Mustafa Bezat.

Casa tradiţională turcească din Cobadin a fost amenajată de preşedinta sucursalei UDTR Cobadin, Aiten Borseit, cu sprijinul Comisiei de tineret a UDTR, sub directa îndrumare a doamnei prof. Melek Osman, coordonator Patrimoniu etnofolcloric şi cultural UDTR.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri