Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Înălțarea Domnului Hristos: Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului Hristos: Tradiții și obiceiuri(192)


Înălțarea Domnului 25 mai 2023.

În fiecare an, la 40 de zile după Paște, are loc Înălțarea Domnului. În popor, sărbătoarea mai poartă numele de Ispas sau Înălțarea Domnului.

În această zi de mare sărbătoare, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”.

Vorbim despre o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși și an de an merg în număr mare la biserică.

 

Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel, în acest an pe 25 mai în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

La sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii ortodocși respectă cu mare sfințenie o serie de tradiții. Se spune că în această zi nu este se fac treburi în gospodărie și nici nu se spală rufe pentru că acestea pot aduce ghinioane și necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și conflictele, să se abțină de la vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

O altă tradiție importantă spune că în această zi se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne. Gospodinele pregătesc cu atenție ouăle, le vopsesc în roșu care simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos pe cruce și le împart cu cei dragi în semn de bucurie și împăcare.

Sărbătoarea Înălțării Domnului este o zi plină de semnificații și tradiții pentru creștinii ortodocși, care o respectă cu sfințenie și se bucură de ea alături de cei dragi.

Conform unei vechi superstiții, în ziua Înălțării Domnului, creștinii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi, astfel încât sufletele acestora să ajungă în Rai. Această tradiție are ca scop comemorarea celor dragi care au trecut în lumea de dincolo și asigurarea lor că nu au fost uitați.

În popor se spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele. Aceasta este o credință puternică, care îi consolează pe cei care și-au pierdut persoanele iubite în această perioadă și îi ajută să treacă mai ușor peste durerea pierderii.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri