CONSTANTIN CUMPĂNĂ, SUB POVARA AMINTIRILOR CU LAURA

CONSTANTIN CUMPĂNĂ, SUB POVARA AMINTIRILOR CU LAURA(3899)


De când s-a răspândit vestea că Laura Barbu a murit, Constantin Cumpănă s-a transformat într-un monument al durerii. Așa arată Cumpănă la ora la care scriu aceste rânduri. Fără lacrimi și fără cuvinte, o așteaptă pe Laura să se întoarcă de pe teren cu vești și informații proaspete, ca în vremurile bune ale ziarului “Telegraf”.

Prima documentare reală a Laurei a fost prilejuită de izbucnirea unui incendiu la Poarta 5. O puștoaică debutantă printre pompierii aflați în plină luptă cu flăcările. Fiind mult prea tânără și lipsită de experiență, a fost pentru prima și ultima oară când “șeful” a fost îngrijorat că ar putea să i se întâmple ceva rău...
Din acest motiv, s-a deplasat la fața locului pentru a se convinge personal care este situația reală din teren. Fără comentarii. Atât gestul, cât și curajul.

Momentul culminant, din punct de vedere profesional, l-a constituit naufragiul navelor “Paris” și “You Xiu” lângă digul de nord al Portului Constanța. De departe, relatările sale de la fața locului au fost cele mai complete și mai spectaculoase.

Constantin Cumpănă. Rar mi-a fost dat să văd atâta demnitate adunată în privirea rece a unui om lovit de năpastă. Decent, cu bun simț, cu foarte mult bun simț, ca un luptător, o așteaptă la răscruce de vânturi, acolo unde te duce doar destinul, pe Laura Barbu.

Nu a putut sau nu a vrut să scrie nimic despre acest nou episod trist din viața lui greu încercată. A preferat să o aștepte pe Laura, colega lui de breaslă, ziarista de excepție, partenera de suferință în derularea unor anchete de presă, ca și cum s-ar pregăti să plece împreună pe teren. A fost, cu siguranță, cea mai incisivă și reprezentativă echipă de investigații care a activat până acum la Constanța.

Constantin Cumpănă, intransigent, mereu pe fază și în alertă. Nu e deloc ușor sau simplu să lucrezi cu Cumpănă, unul dintre puținii profesioniști care mai onorează această meserie. De cealaltă parte a baricadei, Laura, pe cât de frumoasă, pe atât de curajoasă…

Îmi stăruie în minte imaginea lui Constantin Cumpănă, strângând din dinți ca să își înăbușe durerea. Cuvintele i s-au oprit în dreptul inimii.

Pentru el, camaradul cu pletele în vânt al Laurei, mânuind cu abilitate condeiul încins de atâtea evenimente, timpul s-a oprit în loc.
Oare unde se duc lacrimile lui nevăzute?

Prea multe păsări deodată în Piața Ovidiu! Vin în stoluri și se așează pe umerii obosiți ai lui Constantin Cumpănă. Printre ele, și Laura.

Tăcerea lui Constantin Cumpănă reprezintă gestul solemn al momentului în care ne luăm cu toții rămas bun de la colega noastră…

Atunci când Laura va pleca spre ceruri...
 
jooble.org