Florentin Scalețchi - Controversatul disident

Florentin Scalețchi - Controversatul disident (368)


Controversatul pentru unii, nu și pentru noi, Florin Scalețchi s-a născut pe 11 septembrie 1954, la Constanța și este absolvent al Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”.

A fost căpitan de navă și președinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului. În 1985 a fost arestat de autoritățile comuniste pentru că a încercat, în calitate de comandant de navă, să deturneze vaporul pe care îl conducea și să fugă din țară.

În 2006 a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 10.000 de euro, mita pentru o intervenție pe lângă șeful DNA Brașov și condamnat in 2007 la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân și al Facultății de Drept din Iași (1980). Scalețchi a fost condamnat la moarte și ulterior sentințele au fost comutate în 20 de ani detenție. din închisoare pe viață. Pe parcursul detenției Scalețchi a fost dus de două ori în fața plutonului de execuție. El a fost eliberat în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Scalețchi este cunoscut prin implicarea sa în diferite acțiuni prin care a acordat sprijin unor persoane aflate în arest, pentru care făcea lobby în numele organizației pe care o conducea.

Are un hotel la Mamaia şi firme în Bucureşti. Soții Florentin şi Monica Scalețchi au divorţat în decembrie 2011.


La numai 23 de ani era secund de navă, ca apoi, la 26 de ani, să obțină ,,excelent”  în profesia pe care o avea. Era comandantul navei Uricani și sigur i-a venit ideea genială de a părăsi țara cu un vapor, şi nu cu o barcă sau înotând.

Părăsirea unei țări a lagărului comunist cu vaporul însemna totuși o faptă cu totul și cu totul aparte. De fapt, de la crucișătorul Potemkin, cu 80 de ani în urmă, care părăsise Odessa și a fost primit de către România, pe vremea aceea țară liberă, nu se mai întâmplase o asemenea faptă, nu se mai întâmplase în întreaga lume așa ceva. 

Nava pe care o conducea era navă de tip mineralier, Uricani. O navă de 12.500 t și, ca să va daţi seama, ca mărime avea 210 m lungime și 14,5 m lățime. Era o navă care putea să navigheze în toate mările și oceanele lumii.

La vremea respectivă, echipajul navei era format din 42 de persoane. A luat legătura cu unul dintre prieteni, domnul Iancu Lucian, pe atunci directorul teatrului din Constanța, care, de asemenea, deși director, a înțeles că trăiește într-o lume nefirească.

Pregătiseră două eșarfe de dimensiuni foarte mari, de circa 100 m, cu o lățime de 4 m, pe care urmă să le arboreze pe o parte și pe alta a navei și pe care erau diverse sloganuri anticomuniste, procapitaliste.

”Confecţionasem două manifeste imense, lungi de 100 de metri şi late de 4 metri, care urmau să fie arborate de o parte şi de alta a navei. Mesajul lor era clar: să facă cunoscut Europei, drama pe care o trăia poporul roman. Vă daţi seama ce impact ar fi avut!“, povestea Fkorentin Scalețchi.

Au decis să se folosească de nevoia de a face un voiaj încărcat cu minereu de la Constanța la Galați și să plece chiar în ziua de 17 martie 1985, ziua alegerilor deputaţilor în România. Și au plecat, virând la dreapta, în loc să meargă firesc la stânga, către Galaţi.

Trebuie să menționăm că, alături de lancu Lucian, l-a mai luat pe Mateescu Alexandru, un  timonier cu care lucrase cu ani de zile în urmă și care avusese șansa vieții să intre în mrejele nefireșți ale Miliției și să fie condamnat pentru o faptă inventată de ei, o faptă economică, la 3 ani și jumătate de închisoare.

Voiajul – în mod firesc de 170 de mile – ar fi trebuit făcut cam în 12-14 ore. Au parcurs aproape toată distanța, practic mai era o oră o oră și jumătate, până să ajungă la destinaţie, adică la Istanbul.

Florentin Scalețchi este unul dintre cei 505 revoluţionari care au primit din partea preşedintele Klaus Iohannis, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri