”REPER„ : O mișcare puternică în România pentru dezincriminarea consumului de droguri

”REPER„ : O mișcare puternică în România pentru dezincriminarea consumului de droguri(172)


Într-un timp record de mai puțin de 48 de ore, proiectul REPER a reușit să atingă aproximativ un milion de persoane. Această inițiativă a reușit să unească părți ale României care, în trecut, nu aveau nicio legătură sau dialog consistent, dar care acum susțin în unison proiectul dezincriminării și îl distribuie activ.

Printre susținătorii proiectului se numără trapperi și hip-hopperi cu milioane de urmăritori, jurnaliști independenți, politicieni de stânga, cercetători, medici, salvatori, activiști de renume, mișcări civice, inițiative și comunități online, precum și cei 200.000 de internauți care au descoperit proiectul pe Reddit. De asemenea, mesajul proiectului a ajuns în atenția publicului larg prin intermediul a peste 60 de posturi TV și publicații de știri diferite, care l-au preluat sau au realizat interviuri cu inițiatorii.

Desigur, reacțiile negative din afara acestor grupuri de susținători sunt și ele semnificative. Procurorul general al României a declarat că nu susține proiectul, iar Cătălin Țone, cunoscut pentru pozițiile sale despre marijuana și droguri, s-a plâns că în timpul unei prezentări a fost înconjurat de tineri entuziasmați de ideea dezincriminării. De asemenea, postul de televiziune Realitatea TV a organizat o emisiune controversată, sugerând în mod fals că susținătorii proiectului ar fi "partidul drogaților".

Cu toate acestea, ideea fundamentală este că în România poate exista acum o mișcare uriașă care să ofere voce milioanelor de oameni care nu mai doresc pedepse penale pentru simplii consumatori de droguri. Această mișcare este formată dintr-o varietate de segmente ale societății, care în mod normal nu ar avea multe în comun. Într-o lume în care întreaga planetă se schimbă, revoluția dezincriminării reprezintă deja un fenomen global recunoscut de criminologi. România are acum o șansă de a se alătura progresului susținut de știință și responsabilitate prin această mișcare "contra-hegemonică" împotriva pedepselor aspre.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri