Se va reduce numărul de județe. Observații - ce se întâmplă cu Dobrogea

Se va reduce numărul de județe. Observații - ce se întâmplă cu Dobrogea(30762)


Conform celor de la Profit.ro, harta României s-ar putea modifica, din punct de vedere administrativ, dacă autorităţile dau curs propunerii Camerei de Comerţ şi Industrii a României.

Instituţia propune reducerea numărului de judeţe la 15 de la 42, pe modelul organizării Curților de Apel care sunt în număr de 15.

Bucureştiul s-ar uni cu Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, Arad cu Timiş şi Caraş-Severin, Clujul s-ar uni cu Bistrița, Sălaj şi Maramureş.

Din punct de vedere al instituţiilor administrative asta ar presupune stabilirea unei reşedinţe de judeţ care va reuni toate instituţiile mari, adică deconcentratele.

De ce există această propunere, susţinută inclusiv de multe organizaţii patronale şi asociaţii? În primul rând din cauza banilor. Gaura de 20 de miliarde avansată de Ministerul Finanţelor a cărei acoperire presupune taxe şi impozite, ceea ce, spun cei de la camera de Comerţ, duce la lipsa predictibilităţii şi fiscalităţii reduse.

Apoi, nevoia reorganizării teritoriale vine şi din dorinţa de atragere a investitorilor care caută forţă de muncă şi terenuri.
 

"În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate.

În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, arată CCIR în comunicatul de presă.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri