Celebrități născute în Dobrogea * TORA VASILESCU

Celebrități născute în Dobrogea * TORA VASILESCU(622)


Din lumea vedetelor

 

Tora Vasilescu s-a născut la Constanța pe 22 martie 1951. A copilărit la Tulcea. A picat examenul de admitere la Teatru de două ori. S-a prezentat la un casting la Satu Mare, a fost selectată și a jucat timp de un an cinci roluri principale, alături de actori profesioniști. În anul următor a intrat la facultate și a absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică "I.L. Caragiale" din București în 1976.

A jucat pe scenele teatrelor Evreiesc și Bulandra din București. Câteva roluri în teatru: Dana Paunescu - "Nota zero la purtare" de Octavian Sava si Virgil Stoenescu, Feada - "Rosii trandafirii numai pentru mine" de Sean O'Casey, Gaby - "Ultima ora" de Mihail Sebastian, Felicita - "Badaranii" de Carlo Goldoni, Giannina - "O întâmplare cu haz" de Carlo Goldoni, Melania - "Mobila si durere" de Theodor Mazilu, Tinca - "Casa evantai" de Marin Sorescu, Femeia - "Tacâmuri de pui" de Spiro Gyorgy, Doamna - "Roberto Zucco" de Bernard-Marie Koltes.

Primul film: in 1975 "Cursa", regia Mircea Danieliuc. Au urmat: "Gloria nu cânta", "Avaria", "Casa dintre câmpuri", "Croaziera", "Învingătorul", "Glissando", "Să mori rănit din dragoste de viață", "Cuibul de viespi", "Liliacul înflorește a doua oară", "Șobolanii roșii", până la"Cel mai iubit dintre pământeni", in 1992, "Și totul era nimic..." in 2006.

A jucat în telenovele romanești precum "Regina", "State de România", "Numai iubirea", "Daria, iubirea mea" sau "Păcatele Evei".

A fost căsătorită cu regizorul și scenaristul Mircea Danieliuc. Acum este la a doua căsătorie, cu un cercetător in domeniul farmaceutic. Nu are copii.

Hobby-uri: grădinăritul, croitoria. Animal preferat: lupul alsacian

Premii: Trei premii pentru interpretare de la Uniunea Cineaştilor din România, o distincţie pentru rolul din "Imposibila iubire", premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în filmul "Şobolanii roşii" la Festivalul filmului neorealistic din Avelino, Italia.

Decorații: Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

Este o actriță plină de energie, care a jucat roluri memorabile în teatru și film. Pentru talentul său a fost răsplătită cu numeroase premii.


Alte vedete:

MIHAI CHIRILOV
Născut pe 8 decembrie 1971 la Tulcea. Zodia: Săgetător. Actor.

GEORGES BOULNGER

Născut pe 14 aprilie 1883 la Tulcea. Zodia: Berbec. Decedat pe 3 iunie 1958. Actor.

GILDA CONON Născută pe 2 aprilie 1975 în Tulcea. Zodie: Berbec. Actriță.

MONALISA BASARAB
Născută pe 23 Aprilie , 1972 in Tulcea. Inaltime: 1.70 m Zodie: Taur. Actriță.
 

MARIA CUCULAS
Născută pe 9 Decembrie , 1949 in Tulcea. Zodie: Sagetator. Production Designer

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri