Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
ROTIREA CADRELOR LA PESCĂRUȘII DIN MANGALIA

ROTIREA CADRELOR LA PESCĂRUȘII DIN MANGALIA(996)



 Întâmplător, în timpul campaniei electorale de la alegerile locale, de la Mangalia, Florin Condurățeanu, fără nici o legătură cu evenimentele aflate în derulare, a rostit, la un post de televiziune, un “discurs” fascinant despre pescăruși...Recunosc că nu am acordat niciodată pescărușilor o atenție ieșită din comun...Cu excepția reportajelor despre marinari, prieteni devotați ai pescărușilor și invers, care conțineau relatări impresionante…

La scurt timp, plimbându-mă prin oraș, am descoperit o statuie și-așa am aflat că pescărușul reprezintă simbolul Mangaliei! Era un contrast dureros și evident între pescărușul marelui jurnalist Florin Condurățeanu, care ne-a părăsit definitiv, zilele acestea, și pescărușul lui Radu Cristian, primarul care a rămas pe veci prizonierul uniformei reprezentative a Gărzii Financiare!

Interesantă este deviza comună sub care au debutat cei doi liberali lansați, fiecare la vremea lui, în disputa pentru primăriile Mangalia și Constanța...Amândoi s-au angajat să dea jos armata din pod! Sigur, cu nuanțele diferite în cazul lui Radu Cristian, care este pregătit să coboare oricând din pod Garda Financiară! Tare și Cristian ăsta! De aia nu-i mai stă nimeni în față! Și pe unde trece rămâne totul alb în urma lui! Vă aduceți aminte de incidentele scandaloase din campania electorală și de comoara din lacul de argint al mamei soacre...Lac care a fost asanat! Afară plouă.

Revin la pescăruși. Dacă s-ar fi proiectat un film, la vremea aceea, punându-se în balanță viziunea despre pescăruși a celor două personaje importante, poate că altul ar fi fost rezultatul alegerilor locale! Dar locuitorii Mangaliei, cei mai mulți dintre ei, nu au vrut să se despartă de câteva dintre relicvele moștenite pe durata mandatelor primarului Radu Cristian…

În primul rând, lipsa simțului artistic, simț care, de regulă, își pune amprenta pe fiecare localitate în parte. Comparați Constanța cu Mangalia. Două orașe în haine militare. Lume posomorâtă, ca după fața lui Berilă, un personaj condamnat, datorită prostiei, sa facă armata pe viață! Nu au acceptat schimbarea și au rămas în slujba pescărușului, a vechiului pescăruș!

Florin Condurățeanu a prezentat partea romanțată, mustind de mesaje venite din sufletul său, iar eu, mai târziu, am abordat partea cea mai nesuferită și mai tristă a cazului: starea deplorabilă în care se află Mangalia!, căreia i s-ar potrivi ca simbol “Groapa’!

Cum reacționa jurnalistul Florin Condurățeanu? Părea că spune doar poezii, dar la finalul “discursului” său descopereai esența!

Chiar dacă ar fi avut privilegiul de a asculta discursul lui Florin Condurățeanu, primarul Radu Cristian nu ar fi înțeles nimic! Cum tot nimic nu a înțeles din mesajele celor care nu l-au mai votat...Ați auzit cumva ca vreun pescăruș să ocupe funcția de simbol al Mangaliei mai mult de un mandat? La pescăruși, se respectă rotirea cadrelor! La cadrele Gărzii, nu! Dar nici ei nu se predau!

Mangalia arată, acum, aproape de miezul verii, prea mult îmbătrânită! Primarul Radu Cristian a îmbătrânit și el în pas cu metehnele sale de gardian, căruia i-a intrat în cap că este “nemuritor și rece” peste aceasta fâșie tristă a litoralului românesc.

Căci ce altceva a devenit Mangalia dacă nu o haltă în drumul turiștilor care preferă în continuare litoralul și pescărușii din Bulgaria!

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri