Elevii din Constanța, supărați că Mazăre nu le acordă 50% reducere la transportul cu RATC(1340)


Elevii din Constanța pun piciorul în prag și s-au hotărât să protesteze împotriva faptului că primarul Radu Mazăre și consilierii locali nu le acordă atenție.

Ei sunt supărați că aleșii locali au hotărât să acorde subvenții la deplasările cu mijloacele de transport în comun numai pensionarilor, nu și elevilor din Constanța, deși legea îi obligă la o astfel de măsură.

Drept urmare, Asociația Elevilor din Constanța organizează luni, 16 septembrie, între orele 11.00-13.00, la Statuia Victoriei din Parcul Primăriei, un protest. La eveniment și-au anunțat prezența elevi din mai multe licee constănțene nemulțumiți de măsurile luate în sistemul educațional.

Elevii vor protesta împotriva plafonării de către Guvern a cuantumului maximal ce poate fi decontat pentru naveta acestora la tariful de 2 lei/km. Această măsură, consideră elevii, reprezintă o îngrădire a accesului liber și gratuit la sistemul educațional public pentru că plafonul stabilit arbitrar de către Executiv va acoperi doar o treime din costul total al transportului, favorizând absenteismul și abandonul școlar.

Contrar prevederilor legale, elevii constănțeni nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă Legea Educației le garantează acestă reducere. Aceștia speră să convingă autoritățile constănțene să respecte legea și să beneficieze de acest lucru ca și colegii lor din alte municipii.

“Este inadmisibil ca pensionarii să aibă gratuitate pe mijloacele de transport în comun deși ei au o pensie și o casă dată de stat, iar noi să nu avem nici măcar o reducere de 50%. Sunt mulți elevi care vor să învețe iar părinții lor au salarii mici din care trebuie să plătească abonamente pentru a ajunge la unitatea școlară la care învață. Și toate acestea, pe lângă ratele la bancă pe care le au după ce și-au cumpărat o casă, pe lângă cheltuielile lunare care sunt din ce în ce mai mari”, a spus unul dintre elevii care va participa la protest.

De asemenea, elevii cer alocarea de 6% din PIB pentru educație. Prin respectarea obligațiilor asumate prin Pactul pentru Educație - alocarea a 6% din PIB pentru educație - se va putea asigura buna funcționare a sistemului, realizarea investițiilor necesare sistemului de învățământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice și toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri