Concursul plurilingv Bravo şi-a desemnat câştigătorii

Concursul plurilingv Bravo şi-a desemnat câştigătorii(1314)


Duminică, 26 aprilie a.c., Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Ovidius”, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, a organizat prima ediţie a concursului “Bravo!”. Această competiţie promovează plurilingvismul şi interculturalitatea, competenţe cheie pentru cetăţenii europeni ai mileniului al III-lea. Într-o regiune a Europei locuită de numeroase minorităţi, Dobrogea, copiii învaţă de mici despre diversitatea limbilor şi exersează, fără să îşi dea seama, intercomprehensiunea.

La concursul care a început la ora 10.00 s-au înscris 54 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a din 7 licee constănţene: Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, Liceul Teoretic “Ovidius”, Liceul Teoretic “George Călinescu”, Liceul Teoretic “Decebal”, Colegiul Comercial “Carol I”, Liceul Teoretic “George Emil Palade” şi Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie. Elevii au derulat mai întâi proba scrisă, în cadrul căreia au redactat un text jurnalistic, au soluţionat o problemă şi rezolvat un quiz cultural. În jurul orei 14.00, după corectarea producţiilor scrise, primele două echipe de la fiecare nivel de concurs au derulat, în faţa publicului, proba orală de dezbatere pe o temă trasă la sorţi. Elevii au fost extrem de coerenţi şi de locvace, dezbaterea fiind o adevărată confruntare de idei. Ei au trecut cu uşurinţă, pentru a-şi argumenta punctul de vedere, de la franceză la engleză, de la spaniolă la italiană, dorind să convingă audienţa de pertinenţa ideilor lor.

Câştigătorii ediţiei inaugurale au fost: echipa “Pas comme les autres” formată din Burlacu Simona, Seit Amet Ailin şi Paraschiv-Miron Ştefan-Andrei, clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, respectiv echipa “LMA”, formată din Leonte Alexandra, Moflic Rebeca şi Avăcăriţei Elena, clasa a XII-a, Liceul “George Călinescu”. Monica Vlad, conferenţiar doctor la Universitatea “Ovidius” şi unul dintre iniţiatorii acestui concurs, a declarat la sfârşitul activităţii: “Concursul plurilingv BRAVO a fost o experienţă frumoasă şi extrem de interesantă : o mulţime de liceeni din clasele terminale ne-au demonstrat că pariul plurilingv în care credem la universitate, pledând sistematic pentru acesta în cadrul Masteratului de Franceză şi Plurilingvism în spaţiul european, are valoare şi aplicabilitate reală. Elevii au lucrat şi s-au înfruntat în diverse limbi străine, au trecut cu lejeritate de la franceză la engleză, la spaniolă şi la italiană într-o desfăşurare de argumente care ne permite să credem că limbile străine, în varietatea şi diversitatea lor, au un loc prioritar în educaţia şi formarea tinerilor. Facultatea de Litere din Universitatea Ovidius îi asteapta să-şi perfecţioneze aceste abilităţi de comunicare plurilingve !”

Interesant de consemnat faptul că toţi participanţii au aşteptat rezultatele cu sufletul la gură, sala senatului universitar fiind plină până la finalul concursului. Profesori şi liceeni, studenţi la masterul de “Limba franceză şi plurilingvism în spaţiul european”, toţi au fost extrem de implicaţi în buna derulare a evenimentului. În încheiere, consemnăm doar două dintre opiniile culese de la participanţi: “Concursul Bravo este o ocazie să întâlnesc persoane noi, cu interese diferite sau comune, cu care pot să împărtăşesc experienţe. Atmosfera a fost primitoare, profesorii au reuşit să înlăture orice urmă de stres, rezultatul fiind un concurs minunat unde fiecare a încercat să arate că e cel mai bun.” (Vasile Liviu Gabriel, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”); “Acest concurs a însemnat pentru mine, în primul rând, muncă în echipă, organizarea muncii, dar mai ales comunicare. La sfârşitul acestei zile am realizat că este foarte important să fii cunoscător de mai multe limbi străine. Le consider un atu.”

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri