Bricul Mircea, bombardat și incendiat acum fix 71 de ani

Bricul Mircea, bombardat și incendiat acum fix 71 de ani(1280)


 Bricul „MIRCEA”, prima navă-şcoală cu vele a Marinei, de tipul bric (cu doi arbori), a fost construită în Anglia, la şantierele „Thames Iron Works” din Londra, în cadrul primului program de dezvoltare a flotei române (1880) şi a intrat în serviciu în anul 1882. I s-a dat denumirea de „MIRCEA”, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418), primul Domn care s-a luptat pentru ieşire la mare. Caracteristici: corp de lemn (având coastele de fier), deplasament-360 t; dimensiuni-36x7,6x3,6 m; viteza 8-12 Nd. Era o navă cu 14 vele, având o suprafaţă totală de 490 m2, pe vânt favorabil putând atinge viteza de 12 Nd. Tunuri: IIx80 mm, IIx57 mm, un tun revolver, o mitralieră de 11,43 mm.
Nava a jucat un rol important în dezvoltarea Marinei Române. La bordul ei au fost elaborate manuale şi regulamente, s-a conturat şi precizat limbajul marinăresc, la termenii vechi de origine latină, veneţiană, greacă şi turcă adăugându-se termeni noi. Primul comandant al bricului a fost colonelul Nicolae Dumitrescu Maican (1882). În 1886-1899, de pe NS „MIRCEA” s-au executat ridicări topografice ale litoralului românesc, pe baza cărora s-a elaborat în ţara noastră prima hartă marină, sub coordonarea comandorului Alexandru Cătuneanu, hartă care a fost premiată, în anul 1900, cu medalia de aur la concursul internaţional de la Paris. A efectuat 17 voiaje în Marea Neagră, 12 în Marea Mediterană şi două în Oceanul Atlantic. A rezistat la o furtună năprasnică în mai 1888 în Marea Neagră, dovedindu-şi excelentele calităţi nautice. În 1931, nava a fost scoasă din serviciu şi a staţionat la Galaţi.
La data de 16 aprilie 1944, bricul a fost lovit în plin de o bombă, în timpul unui bombardament la Galaţi al aviaţiei sovietice şi a fost incendiat.
Din 12 august 1883 şi până în octombrie 1931, la comanda bricului „MIRCEA” s-au aflat, în ordine cronologică: maior Vasile Urseanu (1883), căpitan Constantin Mănescu, căpitan Ilie Irimescu, căpitan Eustaţiu Sebastian, căpitan Constantin Georgescu, maior Emanoil Koslinski, maior Nicolae Barbieri, maior Ion Coandă, maior Paul Popovăţ, locotenent-comandor Constantin Bălescu, locotenent-comandor Paul Rădulescu, locotenent-comandor Petre Ponici, locotenent-comandor Nicolae Negrescu, locotenent-comandor Vasile Ciuchi, locotenent-comandor Vasile Iorgulescu, locotenent-comandor Nicolae Negru, locotenent-comandor Vasile Scodrea, locotenent-comandor Constantin Focşa, locotenent-comandor Emil Oprişan, locotenent-comandor Gheorghe Dumitrescu, căpitan Paul Diaconescu, căpitan-comandor Constantin Pogonat, locotenent Alexandru Bercea. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri