
Hotelierii vor bacșiș pe nota de plată și modificarea sancțiunilor aplicate de ANAF(828)
Asociaţia Litoral – Delta Dunării, Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică, Patronatele Mamaia şi Delta Dunării au iniţiat, în cursul săptămânii trecute, un dialog cu Ministerul Finanţelor, pentru câteva modificări ale Codului Fiscal, în sprijinul stimulării şi susţinerii activităţii turistice în România.
Cea mai importantă propunere pe care am formulat-o se referă la legalizarea bacşişului şi a fost deja luată în calcul de către Guvernul României.
Declaraţie Corina Martin, Preşedinte ALDD : “La întoarcerea de la un eveniment în Haga, unde am promovat, cu două săptămâni în urmă, Litoralul românesc, am postat pe Facebook bonul fiscal de la unul din restaurantele în care am mâncat, şi am ridicat - din nou - problema introducerii rubricii de bacşiş pe notă de plata, precum şi cea a TVA-ului de numai 6 % la serviciile de alimentaţie publică din Olanda. La întâlnirea pe care am solicitat-o cu Ministerul de Finanţe, câteva zile mai târziu, am revenit asupra acestui subiect, pe care l-am adus pentru prima oară în discuţie, public, în 2012, ca Preşedinte ANAT… Atunci, însă, industria nu era suficient de pregătită pentru această modificare. Conform propunerii pe care am făcut-o de această dată, şi la care am lucrat împreună cu colegii hotelieri, bacşişul ar urma să fie evidenţiat, fiscalizat şi impozitat cu 16%, degrevat deci de plata TVA şi a contribuţiilor CAS, şi ar urma să fie utilizat de angajator conform deciziei acestuia. Bacşişul nu trebuie să fie obligatoriu, ci opţional şi acordat legal şi la vederea fără a fi sursa şi cauza de închidere a unităţii respective, pentru patroni! Barmanii, ospătarii, vânzătorii şi angajatorii acestora nu trebuie să ascundă bacşişul şi nu trebuie să fie priviţi că infractori. Realizăm astfel fiscalizarea într-o măsură mult mai mare a veniturilor din alimentaţia publică şi turism, dar şi educarea comportamentului consumatorului şi chiar a angajaţilor şi a angajatorilor "
A doua propunere se referă la modificarea sancţiunilor aplicate de ANAF la controalele efectuate la agenţii economici.
Ministerul Finanţelor a agreat ideea aplicării unui avertisment pentru prima abatere, apoi a mai multor praguri de amenzi, corelat cu gravitatea faptei. Abia la o nouă abatere se va aplica suspendarea pentru o luna a activităţii agentului economic, deşi noi continuăm să propunem înlocuirea acestei sancţiuni cu o amendă foarte mare în cazul recidivei, întrucât considerăm că suspendarea activităţii unui operator economic generează şomaj, neonorarea contractelor, blocarea activităţii turistice şi chiar afectarea imaginii turistmului românesc.
Declaraţie Corina Martin, Preşedinte ALDD: “Întâi avertisment, apoi amendă şi alte sancţiuni progresive şi corelate cu gravitatea iregularităţii constatate în acţiunile de control. Susţin campania pentru emiterea bonului fiscal, susţin importanţa fiscalizării şi scoaterea la lumină a economiei subterane. Dar susţin şi cer şi măsuri fiscale care să protejeze şi să stimuleze investiţiile şi antreprenorii care lucrează în legalitate şi respect faţă de legile şi bugetul statului. Cele două proiecte depuse de noi oficial săptămâna trecută sunt deja luate în calcul într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care va restructura activitatea industriei ospitalităţii din România şi urmărim îndeaproape, prin dialogul constant cu Ministrul Eugen Teodorovici, aprobarea să în viitoarea şedinţa de Guvern, prevăzută pentru marţi, 14 aprilie”.
Articole recomandate
Comandament pentru Situaţii de Urgenţă la SC RAJA SA

Clipe de bucurie la Căminul pentru Persoane Vârstnice

Cursuri de formare profesională organizate de C.C.I.N.A. Constanța

Situație explozivă la una dintre școlile de top din Constanța. Profesorii intră în GREVĂ JAPONEZĂ

Vânt puternic în Dobrogea în următoarele trei ore

CONSTANŢA: Lansarea proiectului "CIVI-MATECA", care vizează... "împăcarea" calculatorului cu spiritul civic în formare, al copiilor
