ACIA: Contractul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar expiră. Primăria trebuie să dea dovadă de transparență

ACIA: Contractul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar expiră. Primăria trebuie să dea dovadă de transparență(1205)


Peste numai câteva zile, contractul care prevede ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, în municipiul Constanța, expiră.

”Serviciul de transportare și depozitare a vehiculelor parcate (staționate) neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța se derulează până la data de 1 aprilie 2015”, este răspunsul oficial oferit de Primăria Constanța la solicitarea președintelui Asociației Constanța Ia Atitudine, Andrei George Popescu.

Serviciul a fost prestat timp de doi ani de către SC Litoral Connect SRL și a fost (este) unul dintre cele mai controversate contracte atribuite de autoritatea locală, din cel puțin două motive. Primul: niciun leu din cei 600, cât încasează firma pentru ridicarea unei mașini parcate neregulamentar, nu ajunge în conturile primăriei, deci nu se întoarce în beneficiul locuitorilor, prin crearea de locuri de parcare sau alte beneficii. În al doilea rând, firma care ridică mașinile a fost acuzată în mai multe rânduri de abuzuri, atât de către constănțeni, cât și de către turiști. Constanța suferă din cauza lipsei locurilor de parcare, iar oamenii acuză faptul că hingherii de mașini stau la pândă pentru a interveni la cea mai mică greșeală. Una dintre zonele în care se întâmplă așa este cea a Spitalului Județean. Parcarea supraetajată – singura ctitorie de acest gen în cei 14 ani de mandat ai lui Radu Mazăre – este întotdeauna ocupată, iar cine parchează în fața spitalului pentru a lăsa/lua un bolnav se trezește cel puțin cu carcacatiță, dacă nu cu mașina ridicată. Frustrarea șoferilor este cu atât mai mare și de înțeles cu cât, la puțini metri mai jos, în intersecția de la spital, taximetriștii parchează ilegal, încurcând circulația ambulanțelor. Acolo, din motive pe care nu le putem demonstra, autoritățile locale și cele centrale nu acționează sau acționează ineficient.

Întorcându-ne la ridicarea mașinilor, întrebarea care se ridică este ce se va întâmpla după data de 1 aprilie.

”Acuzăm Primăria Constanța de lipsă totală de transparență. Și contractul inițial cu SC Litoral Connect a fost încheiat fără nicio dezbatere publică, deși este un subiect care îi interesează pe toți constănțenii. Mai mult, sumele încasate de această firmă privată au rămas în conturile acesteia, fără ca niciun leu să fie folosit și în interesul constănțenilor. Primarul Radu Mazăre a declarat public faptul că pentru recuperarea unei mașini ridicare se plătesc 600 de lei pentru că așa vrea el. Sperăm să nu dorească să dubleze sau tripleze această sumă”, a declarat Andrei George Popescu, președintele ACIA. Reprezentanții asociației nu se opun ridicării mașinilor parcate neregulamentar, dar îi cer primarului ca acest demers să fie făcut transparent și ca o parte din bani să ajungă în bugetul local. Andrei George Popescu subliniază însă că în mai multe sectoare din București serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar a fost declarat ilegal.

Reamintim că SC Litoral Connect este o firmă înființată în aprilie 2013. Administratorul acesteia este Nicolae Florin Toma, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului. Interesant este că aceeași persoană apare în acte ca fiind persoana care conduce firma Terra Office SRL, cu sediul în strada Victor Climescu 16. Firma este înființată în anul 2007 și are ca obiect de activitate ”comerț cu ridicata nespecializat” și ”alte activități de tipărire”. În anul 2012, cel mai recent din punct al raportării financiare, SC Terra Office SRL a înregistrat datorii de 138.670 de lei, o cifră de afaceri de 468.041 lei. A avut un singur salariat. Pierderea netă: 135.068 de lei. Ne-am uitat și la anul 2011. Cifră de afaceri de 541.255 lei, profit net de... 162 de lei, un singur salariat. În 2010 societatea a avut o cifră de afaceri de 325.648 de lei și un profit net de 274 de lei, tot cu un singur angajat. Am coborât mai mult în trecut. În 2009, cifra de afaceri a fost de 369.163 lei, iar firma a înregistrat pierderi nete de 8.440 de lei. În acel an a raportat zero angajați. În fine, în anul 2008 cifra de afaceri a fost de 340.704 lei, iar profitul net de 4.538 lei. Pierderi lunare medii de 2.308 lei. Am făcut un calcul simplu. În cinci ani de activitate, SC Terra Office SRL a înregistrat profituri de 4.974 de lei și pierderi de 143.058 lei. Per total, pierderi de 138.534 de lei, ceea ce înseamnă 27.706 în medie, pe an, adică 2.308 lei pe lună.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri