De ce au fost profesori de la școala Gheorghe Țițeica în Marea Britanie

De ce au fost profesori de la școala Gheorghe Țițeica în Marea Britanie(1909)


Miercuri, 18 martie 2015, avut loc la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” din Constanţa diseminarea activităţilor din cadrul primei mobilităţi a proiectului european Erasmus+ intitulat „Invaders – How they shaped the Europe of today” / „Cum au influenţat invadatorii Europa de astăzi”. În cadrul acestui proiect, finanţat de Uniunea Europeană, instituţia constănţeană are ca parteneri școli din Irlanda, ţară care este şi coordonator de proiect, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania și Italia. Obiectivul fundamental este explorarea civilizațiilor invadatorilor, cum ar fi vikingii, normanzii, romanii, celții etc și influența pe care aceștia au avut-o asupra țărilor pe care le-au invadat, totul într-o abordare modernă, transdisciplinară. Elevii îşi vor spori atât cultura generală, cât şi competenţele de lectură, cele digitale, respectiv pe cele de gândire critică şi scriere creativă.


Astfel, în perioada 8-12 martie 2015, un grup de profesori, alcătuit din Dorina Şacu – coordonator proiect, Aneta Dragnea – director, Adina Netedu şi Crina Martinescu, s-a deplasat în Chelmsford – Anglia, pentru a participa la a prima reuniune transnațională a proiectului. Întâlnirea a avut loc la Springfield Primary School, şcoală în care învaţă elevi cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Gazdele au organizat intâlnirea cu minuţiozitate, valorificând la maximum resursele implicate. Încă din prima zi, după momentul prezentării şcolii britanice, cadrele didactice din ţările partenere au fost asaltate cu întrebări din partea elevilor legate de ţările din care aceştia veneau. De asemenea, ei au fost interesaţi şi de aspecte din viaţa colegilor lor europeni: preocupări, pasiuni.


O altă zi a fost dedicată unui workshop eTwinning, condus de doamna Andree Jordan, ambasador eTwinning, reprezentantă a British Council. A fost creat site-ul proiectului pe platforma eTwinning și s-au postat documente. În cadrul ședințelor de lucru s-au prezentat rezultatele chestionarelor de evaluare inițială, s-au discutat activităţile desfăşurate până atunci şi s-au stabilit detalii ale etapelor următoare în derularea proiectului. Profesorii parteneri au intrat în clase și au participat la ore pe teme legate de invadatorii Europei, lucrând cot la cot cu elevii şi cadrele didactice britanice. De asemenea, ei au prezentat idei pentru un logo al proiectului, urmând ca varianta finală să se voteze pe site.


La întoarcerea în ţară, elevii de la „Gheorghe Ţiţeica” au manifestat o curiozitate extraordinară în a afla cât mai multe despre colegii lor europeni, aşteptând cu nerăbdare prima mobilitate ce îi va implica şi pe ei, în mod direct, fie ca gazde, în aprilie 2016, fie ca vizitatori. 
jooble.org