31 de constănțeni s-au speriat de cardurile de sănătate

31 de constănțeni s-au speriat de cardurile de sănătate(490)


Numai 31 de constănțeni au refuzat, până în prezent, să intre în posesia cardurilor de sănătate.

Directorul general al CJAS, Dragoș Poteleanu, a precizat că din totalul de 470.000 de carduri emise pentru constănțeni, 59.000 au fost deja distribuite. Din numărul total de refuzuri, majoritatea se bazează pe motive religioase. Alți constănțeni l-au refuzat pentru că nu au dorit ca unele date medicale să fie inscripționate.
Șeful CJAS a mai afirmat că inițializarea unui card durează câteva minute. Acesta a precizat și că pacienții nu mai trebuie să prezinte alte dovezi că sunt asigurați, în afara celei de asigurat. Dacă vi se cer alte dovezi, puteți reclama acest lucru la CJAS.

CNAS anunță că, începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale.
Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.
Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card.
Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.
Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.
Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.În opinia CNAS, cardul naţional de sănătate este un instrument de eficientizare şi transparentizare, care va permite un control mai bun a utilizării fondurilor din sănătate.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri