Cum au serbat membrele comunității tătare ziua de 8 Martie

Cum au serbat membrele comunității tătare ziua de 8 Martie(1754)


Aproximativ 2400 de membre ale comunității tătare din județul Constanța au petrecut de Ziua Internațională a Femeii la Constanța, Eforie, Medgidia și Băneasa. Acțiunile care au avut loc cu prilejul zilei de 8 Martie au fost organizate, pe parcursul a două zile (sâmbătă, 7 martie, și duminică, 8 martie), de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România.

Organizatorii le-au pregătit participantelor numeroase surprize, dintre care amintim câte o tombolă cu premii care au constat în excursii în Turcia și Bulgaria. De asemenea, pe data de 8 martie, la Constanța, premiul a fost acordat de Turkish Airlines Constanța care a oferit, prin tragere la sorți, două bilete Constanța – Istanbul - Constanța, extragerea având loc în prezența directorului comercial, Guneș Tanay, prezentă și ea la eveniment.
Nu au lipsit nici oaspeții de seamă. Și anul acesta, de 8 martie, o delegație de 12 persoane din partea Black Sea Rotational Force Marines, condusă de Maior Luke Pernotto, a participat la evenimentul organizat de UDTTMR. De asemenea, tot de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu a mai participat și o delegație a forțelor terestre. Oaspeții, în cea mai mare parte tinere aflate în misiune în România, s-au bucurat alături de membrele comunității tătare de frumusețea muzicii și dansurilor tradiționale tătărești, dar au dansat alături de gazde și pe ritmuri tradiționale românești și armânești.

Pe lista invitaților s-a mai aflat și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, care le-a adresat și un mesaj de felicitare participantelor, dansând mai apoi alături de ele.

Ansamblurile Qaradeniz, Yildizlar și Aqsu și solistele Melia Iusuf și Kivu Chiamuran au completat programul artisic pregătit de organizatori la Constanța. Și participantele la acțiunea organizată la Medgidia au putut să se bucure de folclorul tradițional tătăresc, programul artistic fiind asigurat acolo de ansamblurile Mini-Qarasu, în timp ce la Eforie a evoluat cel mai nou ansamblu al uniunii, înființat în urmă cu doar câteva luni, Aqsu, și Grupul de mandoline Qarılgaș.

„Așa cum le-am obișnuit pe membrele comunității noastre, și anul acesta ne-am străduit să le pregătim un eveniment deosebit, cu multe suprize. Aș dori să salut prezența alături de noi a tinerelor de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, iar pe această cale doresc să le mulțumesc reprezentanților acestora pentru deschiderea pe care o manifestă față de comunitatea tătară și pentru că ne sunt mereu alături la evenimentele pe care le organizăm. De asemenea, le mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre, printre care se numără doamna primar Mariana Gâju, directorul comercial de la Turkish Airlines Constanța, doamna Guneș Tanay, care a oferit și cele două bilete de avion, reprezentantelor Uniunii Democrate Turce din România și reprezentantelor mass-media. Pentru toate doamnele și domnișoarele, un sincer „La mulți ani!”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil ESERGHEP.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri