Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Fostul primar din Agigea, condamnat la numai 5 ani de închisoare(601)


Magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa l-au condamnat astăzi la 5 ani de închisoare pe fostul primar al comunei Agigea, Ion Ioniţă.

Decizia este definitivă.

Ioniță a fost condamnat pentru abuz în serviciu la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru delapidare la o pedeapsă de 3 ani închisoare, iar în final execută 5 ani cu executare.

În 2013 acesta fusese condamnat, în primă instanță, la 9 ani de închisoare.

Potrivit anchetatorilor, în 2002, primarul localităţii Agigea, Ion Ioniţă, ar fi dispus scoaterea din domeniul privat a unui teren în suprafaţă de 31,7 hectare, în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local, pentru a rezolva mai multe cereri prin care mai multe persoane solicitau reconstituirea dreptului de proprietate. Totuşi, procurorii Anticorupţie au descoperită că, prin demersul său, primarul Ioniţă a urmărit ca o parte din respectivul teren să ajungă la un alt inculpat din dosar, respectiv Ion Sandu, pentru ca acesta să îl poată vinde unei firme din Braşov la un preţ mult mai mare. Ulterior, primarul ar fi convins nouă dintre persoanele care revendicau pământurile că terenurile nu valorează mare lucru şi, mai mult, i-a convins să le vândă lui Ion Sandu la preţuri de nimic. Anchetatorii au mai arătat că Sandu ar fi achiziţionat 11,5 hectare de teren pentru care a plătit aproximativ 10.000 de dolari. Ulterior, el a vândut opt hectare către SC Selgros Cash&Carry SRL Braşov la suma de 400.000 de dolari. Prin aceste „manevre”, Consiliul Local Agigea şi persoanele care revendicau terenurile ar fi fost prejudiciate cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Procurorii au mai descoperit că, în perioada 2000 – 2004, primarul ar fi prejudiciat Consiliul Local Agigea cu aproximativ 800.000 de euro în urma încheierii unor contracte de achiziţii publice fără licitaţii. Respectivele contracte se refereau la amenajarea şi pietruirea unor drumuri publice, lucrări de tâmplărie pentru şcoli şi grădiniţe, reparaţii de faţade de blocuri şi dotare cu materiale electrice, materiale de reparaţii şi materiale tehnico-sanitare pentru curăţenie.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri