Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Discursul Directorului Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, la conferinţa de presă cu Serviciul Român de Informaţii (SRI)(727)


Bună ziua,

Domnule director Hellvig, doresc să încep felicitându-vă pentru numire şi să vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să mă găzduiţi chiar în prima dumneavoastră zi în această importantă funcţie. Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră şi să am ocazia să vorbesc despre importanta activitate pe care o desfăşurăm împreună. Doresc să adresez mulţumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum şi adjunctului Ion Grosu şi adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi apreciaţi de instituţiile noastre.

Aceasta este prima mea vizită la Bucureşti de la preluarea funcţiei de director FBI, în toamna anului 2013.
Predecesorul meu, Bob Mueller, a făcut ultima vizită la Bucureşti în 2011. El a subliniat că ţările noastre au o relaţie de colaborare esenţială în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii. Fără îndoială, acel lucru era adevărat atunci şi a devenit chiar mai adevărat acum, pentru că parteneriatul nostru s-a dezvoltat în ultimii trei ani.

Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre forţa acestui parteneriat.

Criminalitatea informatică este una dintre priorităţile cheie ale FBI şi ştiu că este şi una dintre priorităţile cheie ale dumneavoastră.
Infractorii care îşi desfăşoară activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume pentru că ne-am conectat în totalitate vieţile la internet. Acolo se joacă copiii noştri, acolo ne desfăşurăm operaţiunile bancare, acolo sunt informaţiile referitoare la serviciile medicale, acolo este infrastructura vitală a naţiunilor noastre. Şi acolo acţionează aceşti infractori, să aducă prejudicii, pentru că o pot face.
Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, aşa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetăţenii.

Alături de colegii din România facem eforturi să identificăm şi să aducem în faţa justiţiei infractori cibernetici cunoscuţi, vinovaţi de înşelarea a mii de persoane din toată lumea.
Colaborăm nu doar în privinţa infracţionalităţii cibernetice, esenţială pentru misiunea FBI, ci şi în anchete contrainformative şi împărtăşim constant informaţii pentru a lupta împotriva ameninţărilor reprezentate de terorism, corupţie şi infracţionalitatea organizată transfrontalieră.

În 2013, eforturile noastre comune au dus la arestarea şi extrădarea a doi români din SUA în România, sub acuzaţii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Sperăm să colaborăm mai mult în acest domeniu.
În ce priveşte pregătirea, nu doar lucrăm împreună, ne şi învăţăm reciproc cum să ne perfecţionăm.
Din 2013 până în prezent, FBI a oferit omologilor români pregătire în negocierea în situaţii de criză, aplicarea legii în contexte multiculturale, dispozitive explozive improvizate şi interzicerea traficului ilicit de materiale nucleare şi radiologice.

În această lună, FBI pregăteşte doi ofiţeri români în contracararea de activităţi teroriste.
Ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii şi din serviciile de informaţii din România au efectuat stagii de practică la centrul nostru de pregătire în domeniul criminalităţii informatice din Pittsburgh, Pennsylvania.
În SUA, ofiţerii din instituţiile de aplicare a legii din întreaga lume, inclusiv din această ţară extraordinară, se pregătesc împreună la Academia Naţională a FBI de la Quantico, statul Virginia.
Din 1995 până în prezent, 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională.
Mai mult, mulţi ofiţeri români s-au pregătit la Academia Internaţională de Aplicare a Legii (ILEA) din Budapesta.
Anul trecut, 41 de ofiţeri români au participat la cursuri despre activităţile de aplicare a legii, negociere în situaţii de criză şi supravieţuire tactică şi în mediul urban, în cadrul ILEA.

Trebuie să continuăm să colaborăm şi să ne pregătim împreună pentru că parteneriatele noastre sunt vitale pentru succesul nostru în lupta împotriva corupţiei şi terorismului.
Cu ani în urmă, noi, reprezentanţii agenţiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infracţionalităţii între propriile graniţe, a ameninţărilor din propria noastră ţară.
Nu ne mai putem permite să facem acest lucru.

La începutul secolului al XX-lea, le spuneam colegilor mei astăzi, s-a născut FBI-ul modern, ca urmare a schimbării modului în care acţionau infractorii. Apariţia asfaltului şi a automobilului le-a permis infractorilor din SUA să se deplaseze cu o viteză neaşteptat de mare pe distanţe pe care nimeni nu şi le închipuise. Aşadar, a trebuit să colaborăm mai bine unii cu alţii pe teritoriul ţării noastre pentru a-i putea prinde pe acei infractori. Infractori precum John Dillinger puteau să spargă bănci din mai multe state americane în aceeaşi zi. FBI-ul modern s-a născut ca răspuns la acea ameninţare.

Schimbarea pe care a adus-o internetul în lumea noastră este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger. Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii.
Sunt privilegiat să mă aflu aici pentru a sărbători unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume. Este o prietenie pe care vom continua să o îmbunătăţim. Ne angajăm să păstrăm această prietenie şi să-i asigurăm pe partenerii noştri din România şi din întreaga lume că vom colabora pentru a ne apăra cetăţenii.

Domnule director Hellvig, vă felicit încă o dată, vă doresc un mandat minunat şi plin şi vă mulţumesc pentru parteneriatul pe care instituţia dumneavoastră îl are cu SUA.

Vă mulţumesc pentru atenţie. 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri