Peștera care a uimit NASA, în pericol din cauza… fecalelor mangalioților

Peștera care a uimit NASA, în pericol din cauza… fecalelor mangalioților(725)


Peștera Movile este considerată o minune a naturii. Aici există un ecosistem chemoautotrof unic, total izolat de atmosfera terestră. Cu alte cuvinte, o lume complet separată de exterior, unde trăiesc 35 de specii care, până la descoperirea peșterii, nu mai fuseseră întâlnite nicăieri în lume. O lume care, deși se află la numai 20 de metri adâncime, a fost complet separată de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. O minune a naturii, cum spuneam. Cercetătorii de la NASA au venit aici, uimiți de descoperirea speologului român Cristian Lascu. Au descoperit acest univers foarte sărac în oxigen, dar bogat în dioxid de carbon și metan, ”asemănător oarecum cu fosele vulcanice de pe Planeta Marte, după cum au apreciat ulterior cei de la NASA", spunea Lascu, anul trecut, pentru Agerpres.

”Larry Lemke, de la NASA, care lucrează la o misiune de cercetare a existenței vieții pe Planeta Roșie, a asemănat condițiile de viață din peștera Movile cu cele de pe Marte și a avansat supoziția că ar fi fost posibil să fi existat forme de viață pe această planetă, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, când Marte era mai caldă. Cazul peșterii Movile a readus speranța găsirii unor forme de viață incipiente în subteranul planetei roșii, unde există surse de apă lichidă caldă”, scria sursa citată.

Peștera este însă în pericol. Pe de o parte, hoții de fier vechi au luat în colimator ușa metalică ce blochează accesul. "Mai există un pericol constant, pe care autoritățile locale trebuie să-l ia în calcul și este chiar în sarcina lor... Acela al extinderii zonei urbanizate din Mangalia către perimetrul în care este localizată peștera și care este definit drept rezervație științifică cu regim strict protejat. Ei bine, în cartierul nou construit ce se extinde trebuie racordate toate locuințele la rețeaua de canalizare, căci orice fosă septică clandestină poate provoca infiltrații în subsol ce ar ajunge, prin pânza freatică, în mediul special din Peștera Movile, care se pare că păstrează secretul originii vieții. Prezență umană în acest loc amenință serios existența ecosistemului, deoarece simplul proces respirator poate cauza dezechilibre ireversibile, prin modificarea nivelului de oxigen și de dioxid de carbon din peșteră. De altfel, pentru protejarea habitatului și ecosistemului perioada de lucru în interiorul peșterii este limitată la doar două ore și accesul este permis de maxim două ori pe lună, pentru specialiști și limitat la maxim trei persoane, într-o incursiune. În plus, trebuie purtate încălțăminte și costume curate, pentru a evita contaminarea", a avertizat Lascu, încă de anul trecut, citat de Agerpres. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri