Cum este sărbătorită Ziua Mondială a Apei în Constanța(1494)


La Constanţa, continuă manifestările dedicate Zilei Mondiale a Apei, începute ieri, odată cu vizita copiilor din din clasa zero a Școlii Gheorghe Țițeica la laboratoarele de analiză ale furnizorului local, RAJA.

Astăzi, 22 martie, chiar în data stabilită, pentru fiecare an, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro (Brazilia), din 1992, este rândul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa să marcheze evenimentul. Astfel, a fost organizată o expoziţie de desene tematice ale copiilor de la Grădiniţa cu Orar Prelungit nr. 8 din oraşul nostru reşedinţă de judeţ, iar la Colegiul Tehnic "Vasile Pârvan" reprezentanţii Agenţiei vor participa activ la acţiunile consacrate acestei sărbători, în cadrul Programului Educaţional "Împreună pentru un Mediu Curat".

Scopul iniţierii de către Organizaţia Naţiunilor Unite a acestui eveniment anual a fost, şi rămâne, acela de a atrage atenţia întregii lumi asupra importanţei apei pentru omenire şi planeta pe care vieţuim, cu mare accent pe aspectul imperativ al gestionării durabile a resurselor de apă dulce.

2013, a fost declarat, de către Adunarea Generală a ONU, încă din decembrie 2010, la propunerea unei ţări cu resurse extrem de limitate în domeniu, Tadjikistan, drept An Internaţional al Cooperării în Domeniul Apei!
Conştientizarea importanţei acestui subiect este vitală pentru umanitate. Satisfacerea nevoilor de bază ale omului, dezvoltarea socială şi economică, locală sau globală, eradicarea sărăciei ş.a.m.d. depind, toate, de resursele de apă, de judicioasa lor gospodărire şi prezervare. Asta în condiţiile în care apa dulce, potabilă, are nişte caracteristici unice: este inegal distribuită, în spaţiu şi timp, are un ciclu hidrologic extrem de complex, iar perturbaţiile acestuia din urmă au efecte multiple, adeseori dezastruoase. În aceste condiţii, o bună gestionare a apei reprezintă o provocare specială, esenţială. Urbanizarea rapidă, migraţiile de populaţie, poluarea şi schimbările climatice ameninţă resursele de apă. În acelaşi timp, solicitările sunt în creştere, direct proporţional cu nivelul numeric al populaţiei (deja am depăşit şapte miliarde de locuitri ai planetei, iar ritmul este trepidant în sus...). De aceea se şi concentrează mesajul Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale, pentru anul în curs, pe acest cuvânt cheie, în domeniul optimei gestionări a "apei Vieţii": Cooperare!

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri