Și amendat, și umilit (sau de ce nu a descoperit încă poliția că există internet)

Și amendat, și umilit (sau de ce nu a descoperit încă poliția că există internet)(1572)


Faci o prostie. Te grăbești și traversezi strada prin loc neregulamentar, depășești viteaza maximă admisă, etc. Ești surprins de polițiști și amendat. Îți recunoști vina și ești gata să plătești. Nu e așa de simplu însă. Poliția nu vrea numai să plătești amenda, vrea să te și umilească.

Problema 1: întocmirea procesului verbal. Dacă ești pieton și ești amendat, stai în picioare lângă mașina poliției, în frig, în timp ce agenții scriu procesul verbal la căldură, în mașină. Dacă ești șofer, poți aștepta în mașină. Evident, Poliția nu a trecut de stadiul pix și hârtie, așa că întocmirea amenzii durează.

Problema 2: plata amenzii. Aici începe circul. Vrei să plătești și te duci la o agenție CEC, acolo unde știi tu că se plăteau înainte amenzile. Stai la coadă, ajungi primul și spui ce vrei. ”Nu se mai plătesc la noi amenzile”, vine verdictul. Te uiți la ceas, cauți pe net, suni un prieten, te întrebi dacă mai ai timp să-și iei copilul de la școală și dai o fugă la agențiile fiscale. Găsești ca prin minune loc de parcare, intri… surpriză. Zeci de oameni la coadă! Zeci! Se plătesc taxele locale în această perioadă și cine plătește până în martie beneficiază de o reducere. Oare te mai poți învoi de la muncă? Despre copilul de la școală… ah, ai uitat. Mai poate aștepta puțin, nu-i așa?
Următorul pas: poșta. Cauți o poștă, poți plăti și acolo. Găsești o agenție de cartier. Surpriză. Peste zece oameni la coadă! Conspirație, nu altceva! Copilul e îngrijorat la școală, șeful îți caută înlocuitor, tu te așezi cuminte și aștepți. După 30 de minute, ajungi la ghișeu și reușești SĂ DAI statului banii de amendă. Victorie!

Problema 3: dovada. Dar stați, nu ați terminat. Nu, nu este de ajuns să plătești amenda, trebuie să o duci personal la sediul Poliției, să știe milițienii că ai plătit? Păi de ce? Nu este de ajuns chitanța? Nu. Poliția nu a descoperit internetul, nu comunică în niciun fel cu alte instituții ale statului. De ce trebuie să depui tu chitanța la poliție? De ce nu poți trimite un email funcționarii care primesc amenda?
Întrebarea estențială însă este de ce nu poți plăti ONLINE, din fața calculatorului? Așa plătim mulți dintre noi factura la energie electrică, la cablu TV, la internet, la gaze, etc. De ce pentru milițieni nu s-a inventat internetul? De ce să fii și amendat, și umilit, și pus pe drumuri?
 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri