Cine sunt viceprimarii Constanței. Decebal Făgădău, omul care îi poate lua locul lui Mazăre

Cine sunt viceprimarii Constanței. Decebal Făgădău, omul care îi poate lua locul lui Mazăre(2409)


Despre Decebal Făgădău se spune că este practic omul care a făcut ca toate proiectele din ultimii ale Primăriei Constanța să fie realizate. Știu, nu sunt așa de multe proiecte, unele sunt contestate, despre altele se spune că nu sunt făcute bine sau că se puteau face mai bine. Cert este că din 2009, de când a fost numit în funcția de viceprimar (după ce Nemirschi tăiase frunză la câini o bună perioadă), câteva lucruri s-au schimbat în bine în Constanța.

Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean Constanța este primul proiect european realizat de Primăria Constanța. Există arhitecți care spun că trebuia construită în spatele spitalului, alții că trebuia construită în subteran. A fost însă o parcare extrem de necesară care își dovedește utilitatea și astăzi.
Reabilitarea zonei peninsulare este un alt mare proiect al lui Decebal Făgădău. Înțelegem că granitul este adus din China și nu este de cea mai bună calitate, plăcile se mai desprind, nu toată zona este acoperită de proiect, dar uitați-vă la modul cum a arătat zona timp de peste un deceniu, în care nici primarul, nici alți viceprimari nu au reușit să facă nimic.
Pentru a nu părea că îl lăudăm prea mult, ne oprim aici cu prezentarea proiectelor.
Cert este un lucru: Decebal Făgădău are o viziune despre cum trebuie să arate acest oraș, muncește pentru acest lucru și are rezultate.

Despre Decebal Făgădău se spune că l-ar putea înlocui foarte bine pe Radu Mazăre. Dovadă: vineri este ședință de Consiliu Local, iar toate proiectele sunt depuse de către el. Se vorbește chiar despre posibilitatea ca acesta să candideze la viitoarele alegeri. Dacă acest lucru se va întâmpla, PSD va fi foarte greu de învins. Întrebarea care se pune este dacă vrea și, dacă da, cât de mult înoată Decebal Făgădău în siajul afacerulor grupării Mazăre – Constantinescu. Un primar ca Făgădău, care citește, se duce la teatru, știe să aprecieze o operă de artă, ar fi o schimbare pentru oraș.

Decebal Făgădău nu este un om sărac, dar este departe de opulența șefului său de la primărie. De fapt, în rândul prietenilor săi, pare poate puțin ciudat: este căsătorit, are copii împreună cu soția sa și locuiește într-un apartament construit pe vremea lui Ceaușescu, nu într-o vilă pe malul lacului sau în cartierul Consilierilor. O locuință de 65 de metri pătrați în Tomis Nord. Nu are mașină, dar primăria îi pune la dispoziție una. Soția a moștenit un teren, un apartament și o Dacie Logan. Are 225.000 de lei cash, dar și o datorie de 38.000 de franci elvețieni, scadentă în 2026. Veniturile sale sunt relativ modeste: cam 3.500 de lei pe lună de la primărie, plus niște mărunțiș din dividende și alocațiile copiilor. Soția sa lucrează în domeniul medical, obținând venituri de la trei firme, din care cel puțin două au legături clare cu membri din conducerea PSD Constanța. La una dintre ele este acționat Radu Mazăre. Nu câștigă însă mai mult de 25.000 de lei pe an.

Ce i se poate reproșa lui Decebal Făgădău? Cârcotașii ar putea găsi destule, de la modul cum s-au făcut lucrările în peninsulă la faptul că tace și nu ia atitudine împotriva modului cum Constanța se modifică, arhitectural și cultural, și nu în bine. Un om care apreciază atât de mult ca el o operă de artă nu poate aprecia și caravanele estivale organizate de primărie, pe banii contribuabililor. Probabil însă că își spune că, și dacă s-ar opune, nu ar schimba nimic. Uneori însă războiele nu sunt câștigate cu arme.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri