În fiecare an, în data de 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viaţa unei persoane, nu trebuie pierdut timpul căutând numărul de telefon care ar trebui apelat pentru a obţine ajutor. De aceea Uniunea Europeana a introdus numărul unic, 112, care poate fi apelat din toate statele membre. 112 este un număr rezervat apelurilor de urgenţă!
Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul acestuia, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie: pompieri, poliţie, ambulanţă şi respectiv jandarmi.
În 2014, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a gestionat un număr de 28.733 apeluri primite prin 112, faţă de 23.942 apeluri de urgenţă în anul 2013, observându-se astfel o creştere cu 4.791 a numărului fişelor de caz.
Regulile pe care trebuie să le urmaţi atunci când apelaţi 112 sunt următoarele:
- încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi operatorilor ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie;
- furnizaţi operatorilor 112 cât mai multe informaţii despre evenimentul respectiv. De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificaţi cu exactitate numărul maşinii, locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă sunt scurgeri de carburant pe carosabil, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conştiente sau inconştiente. Oferiţi informaţii reale şi nu exageraţi situaţia! Nu închideţi niciodată telefonul la 112, decât dacă vi se spune s-o faceţi!
- precizaţi cât mai exact locaţia în care s-a produs situaţia de urgenţă sau cel puţin amplasaţi incidentul într-o anumită zonă. Dacă vă aflaţi într-o zonă necunoscută şi nu ştiţi adresa, căutaţi câteva puncte de reper care ar putea să ajute la stabilirea locaţiei (intersecţii, clădiri semnificative etc.);
- amintiţi-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieţi;
- ATENŢIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă sau o maşină de pompieri să ajungă la tine sau la cineva drag ţie! Un minut contează în salvarea vieţii!