Metoda ”Accidentul” face noi victime. Ce spun polițiștii(647)


Cazurile în care cetățenii au fost prejudiciați prin metoda de înșelăciune ”Accidentul” au fost mediatizate de către mass-media și aduse la cunoștința acestora de nenumărate ori de către polițiștii constănțeni prin acțiuni preventive și communicate de presă. Au fost exemplificate practicile folosite de către escroci și au fost transmise recomandările preventive, pentru a reduce numărul de victime în rândul populației. Cu toate acestea, metoda poate face noi victime, dacă nu se adoptă o conduită preventivă și se merge pe ideea : ”nu mi se poate întâmpla tocmai mie!”

Există situații în care cetățenii au dat sume mari de bani pentru ”a-și salva” rudele sau copiii. Polițiștii I.P.J. Constanța au explicat de nenumărate ori că cetășenii trebuie să devină circumepecți atunci când primesc un telefon de la o persoană necunoscută și mai ales atunci când li se cere bani. NU trebuie să dea bani unor străini fără o minimă verificare! Dacă sunteți rugați să dați bani pentru a plăti medici, avocați sau alte persoane oficiale, sunați mai întâi la poliție.

Victimei i se solicită bani telefonic, anunțând-o că fiul său a avut un accident rutier și trebuie să îl salveze plătit o anumită sumă de bani. Se inventează și o intervenție chirurgicală de urgență pentru a-i salva viața și a acționa asupra afecticvității emoționale a victimei… s.a.m.d.

Reprezentanții IPJ atrag încă o dată atenția cetățenilor să manifeste o grijă sporită atunci când li se solicit bani! Și, pentru a continua prevenirea comiterii acestei infracțiuni, și mai ales victimizarea cetățenilor, trebuie să se țină cont de următoarele aspecte: în caz de accident, NU există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești sau dacă este făcută prin intermediul unei societăți de asigurări. Orice accident are două variante de soluționare: fie depuneți o plângere la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respective, fie înțelegerea pe care amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliția de asigurare auto obligatorie. Întotdeauna trebuie să verificați dacă ruda dumneavostră a fost implicată într-un eveniment rutier (cereți date despre unitate medical, despre Poliția sau Parchetul unde pretinde impostorul că s-ar afla ruda dumneavoastră și sunați pentru confirmare). În astfel de situații reprezentanții Poliției sau Parchetului NU rețin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment și nici NU solicită sume de bani!
 Dacă suneți contactați de un ”binevoitor” care vă apelează în numele unei rude apropiate și nu ați avut timp timp pentru a verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire și anunțați urgent Poliția, la telefonul de urgență 112. Fiți deosebit de atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul imobilului, apparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să afle detalii despre dumneavoastră sau despre vecini. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diferite societăți de furnizare a unor servicii, firme de curierat, deratizare etc. Nu le furnizați acestora informații despre familia dumneavostră sau despre vecini. Cei mai tineri, să le explice persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs vreunei solicitări de a plăti sume de bani vreunei persoane necunoscute și fără să contacteze acea rudă pentru a li se confirma veridicitatea solicitării.
Oricine poate fi dictima vreunui eveniment rutier, însă, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medical, nicidecum aspectul financiar!

Fiți prudenți și circumspecți atunci când intrați în discuție cu o persoană necunoscută, nu oferiți informații despre familia dumneavostră, iar dacă vi se solicită o sumă de bani, anunțați Poliția de urgență, la telefonul 112!
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri