8 octombrie 2014. Cargoul Fortuna S, încărcată cu 2.600 de tone de sare, se îndreaptă din Tulcea spre Galați. La intrarea pe canalul Sulina, a eșuat pe digul de sud. Operațiunea amplă pentru salvarea celor 12 membri ai echipajului. ”Membrii echipajului au încercat dezeșuarea cu mijloace proprii, însă încercările nu au avut succes, motiv pentru care s-a intervenit cu remorcherul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Gheorghieni 2. Condițiile meteorologice s-au înrăutățit însă, iar corpul navei Fortuna s-a izbit de dig, apa intrând în tancul acesteia”, a declarat atunci căpitanul șef al Căpităniei Portului Sulina, Radu Andricencu.
Vremea se înrăutățește. Vântul izbește cargoul de dig, iar apa intră în tancul navei. Pentru a salva oamenii, s-a intervenit cu un elicopter. Într-o intervenție spectuloasă, toți cei 12 marinari sunt salvați.
Au trecut de atunci aproape 4 luni, iar cazul pare să semene din ce în ce mai mult cu un nou Rostock. Ce s-a întâmplat în tot acest timp? Mai nimic. A existat o tentativă de dezeșuare, pe care au încercat să o facă două firme relativ mici, fără capacitate tehnică tehnică și fără succes.
În prezent, nava este tot acolo și pierderile economice sunt extrem de importante. În primul rând, pe canalul Sulina nu se mai circulă noaptea. Acest lucru dublează practic costurile navelor care operează în zonă.
Mai grav este că nava se poate desprinde oricând, în cazul unei furtuni, și poate bloca în întregime traficul pe canal. Operatorii și românii, în general, își mai aduc aminte de coșmarul Rostock, care a blocat brațul Sulina timp de 14 ani. Consecințele pentru România au fost dezastruoase, pierderile ridicându-se la nivelul miliardelor.
Dacă se va întâmpla așa, traficul maritim va fi deviat pe canalul Bâstroe. Acest lucru înseamnă că statul român pierde banii încasați de la operatori și cei care au de câștigat sunt cei din Ucraina.
O altă implicație importantă este faptul că BIMCO, cea mai mare asociație de shipping la nivel mondial, cu 2.300 de membri în aproximativ 130 de țări, ar putea declara intrarea în portul Sulina nesigură. Ce înseamnă acest lucru? ”Implicații în asigurarea navelor. Va fi ca într-o zonă de război. Când te duci într-o zonă de război îți crește asigurarea, îi crește navlul, absolut tot. În condițiile acestea, pentru România este un dezastru”, spun surse portuare.
Din informațiile primite de experții consultați de Ziarul Timpul, asiguratorii spun că dezeșuarea navei ar costa circa 5 milioane de euro. Despre marfă… numai de bine. Aceasta nu mai poate fi salvată: sarea a fost distrusă după ce tancurile au fost invadate din apă. O firmă românească ar putea să facă acest lucru cu bani mai puțini, dar ”se încearcă să se aducă de la turci o altă firmă”, spun sursele noastre.
Am contactat reprezentanții Grup Servicii Petroliere pentru a le cere un punct de vedere referitor la acest aspect. ”Am primit o solicitare din partea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) pentru a participa la ranfluarea cargoului. În momentul de față schimbăm informații de ordin tehnic cu cei de la AFDJ, pentru a identifica o soluție potrivită în acest caz”, a precizat Radu Petrescu, director de comunicare GSP.
Drama Rostock
Rostock a fost o navă sub pavilion ucrainean care a eșuat și s-a scufundat în brațul Sulina al Dunării, în dreptul localității Partizani la 2 septembrie 1991.
Scoaterea la suprafață a epavei a durat mai mult de 14 ani, încheindu-se abia la 30 noiembrie 2005, timp în care circulația fluvială pe brațul Sulina a fost sever afectată. Încercările de scoatere la suprafață a epavei au costat și viața a doi scafandri.
Blocarea parțială a șenalului navigabil al Brațului Sulina a obligat navele de mare tonaj să treacă prin Canalul Dunăre-Marea Neagră, pentru care însă taxele de tranzit percepute de statul român sînt mai mari.